Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Volt hallgatónk az idei Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjazottai között
2021.04.22. 19:18

Bántó Csaba Mei - Káprázat című filmben nyújtott teljesítményért kapta a legjobb kisjátékfilm operatőrnek járó díjat.

Hat kategóriában osztották ki a negyedik alkalommal megrendezett Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A nagyjátékfilmes szekcióban Réder György, a tévéfilmes mezőnyben Hartung Dávid, a kisfilmek között Bántó Csaba, a diákfilmes versenyben Máté Barna operatőr munkáját díjazták.

A koronavírus-járványra való tekintettel a közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt. A versenyre idén 82 nevezés érkezett, a hagyományos kategóriák mellett átadták a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjakat, valamint a Bojkovszky Béla-díjat is.

A dokumentumfilm kategória nyertese az Alla Zingara operatőre, Virág Péter lett. A természetfilm kategóriában Török Zoltánt és Jan Henrikssont ítélte a legjobbnak a zsűri a Vad lovak - Hortobágyi mese fényképezéséért. Mellettük érdemdíjban részesítették az Amiről a fák suttognak operatőrét, Tisza Balázst.

Tévéfilm kategóriában Hartung Dávid nyert a Pilátus című film fényképezéséért, míg a kisjátékfilm kategóriában Bántó Csaba Mei - Káprázat című filmben nyújtott operatőri teljesítménye győzte meg legjobban a zsűrit. A játékfilmes mezőnyben oktatónk, Felméri Cecília első nagyjátéfilmjének, a Spriálnak az operatőre, Réder György kapta meg az elismerést.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjjal tisztelegtek a szervezők Kovács GyulaLukács LórántSzilágyi Virgil és Rák József munkássága előtt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola, illetve Egyetem egykori műteremmestere, Stecz István fővilágosító pedig Bojkovszky Béla-díjban részesült.

A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil, a HSC Stábiskola igazgatója által alapított Aranyszem Fesztivál helyét vette át 2018-ban. A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia. (forrás: filmhu - a magyar moziportál)

 

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés