Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Sapientiás államvizsgafilm a kolozsvári ARTA moziban
2021.02.25. 15:03

Bán József 2017-es Az év lagzija c. dokumentumfilmje február 27-én, 19:00 órától kerül vetítésre az ARTA-Acasă program keretében.

Az év nagy részében az Avasság kihalt, csak augusztusban telik meg élettel, amikor az emberek hazatérnek pár hétre külföldről. Beköltöznek az itthon folyamatosan épülő és nagyobbodó luxusvilláikba, találkoznak a szomszédaikkal, ünnepelnek. Ebben az időszakban minden faluban minden nap több esküvőt is tartanak, az egész vidék átalakul egyetlen hatalmas lakodalommá. Miközben követjük az eseményeket, helybéliek idézik fel a 90-es évek kivándorlásának történeteit. Azokat a megpróbáltatásokat és áldozatokat, amelyeket a gyors meggazdagodás reményében vállaltak. Szeptember elején hirtelen ismét kiürül minden, az avasiak szétszóródnak Nyugat-Európában, az itthoni fényűzés helyét átveszi a napi munka és a spórlás. Közben a gyerekek már nem is nagyon beszélnek románul, reálisan senki nem tervezi a hazatérést. A házak továbbra is épülnek és üresen állnak. - írja Bán József a 2018-as Doku Art Fest nagydíjas filmjének rövid összefoglalásául.

A vetítéshez létrehozott Facebook-esemény itt érhető el.

Bán József 1990-ben született Sepsiszentgyörgyön. 2017-ben szerzett filmrendezői diplomát szakunkon. 2015-ben a TIFF. Helyi Filmek versenyének a fődíját is elnyerte a Kelj fel, és járj! c. Vida Gábor adaptációjával.

Az ARTA-Acasă egy, a kolozsvári ARTA mozi kezdeményezésben létrejött online filmvetítéssorozat, amely arra hívatott, hogy a mozi a pandémia alatt is tartani tudja a kapcsolatot közönségével. Az ARTA-Acasă programja hetente frissűl: klasszikusoktól kezdve, kezdő filmesek munkáiig válogathatnak az érdelődők.

További részletek a www.cinema-arta.ro oldalon.

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés