Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Folytatódik a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk
2021.02.26. 10:16

A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat második vetítése 2021. február 26-án lesz.

Mészáros Márta: Szép lányok, ne sírjatok! (1970)

Vetítéssorozatunkat egy nem annyira közismert Mészáros Márta darabbal folytatjuk.
A történet középpontjában egy beatzene rajongó galeri áll. Rajonganak a beat-zenekarokért, koncertről koncertre követik azokat, egészen addig, míg Juli, az egyik fiú menyasszonya beleszeret egy zenészbe. A féltékeny vőlegény és csapata ezt nem nézi jó szemmel. Már-már verekedésé fajul a dolog, mikor a vőlegény szabad választást ad Julinak, aki ezért a gesztusért újra, igazán beleszeret.
A film a rendezőnő egyik fő témájának (a nők helyzete a szocialista Magyarországon) keretében a beat korszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a hatvanas évek legnépszerűbb beat-együttesei a Metró, a Szíriusz, a Kex zenélnek.

A vetítés felvezetőjét dr. Varga Balázs az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója tartja.

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban:
https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.

Szervezők: Kolozsvári Magyar Konzulátus, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar
.

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés