Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Sapientiás filmek a 6. bukaresti Magyar Filmhéten
2012.11.28. 08:15

A 20. Alter-Native-on versenybe került filmek közül Pál Botond, Búzás Anna és Láng Orsolya filmjét láthatta a bukaresti közönség.

A bukaresti Román Parasztmúzeumban november 19-25 között szervezte meg a Magyar Filmhetet a Balassi Intézet.

A fesztivál műsorára olyan nagyjátékfilmeket tűztek, mint Bergendy Péter A vizsga című ügynökdrámája, Pálfi György Final cut - Hölgyeim és Uraim! című szórakoztató montázsfilmje, Gárdos Péter Tréfája, A halálba táncoltatott lány Hules Endre rendezésében vagy a Polcz Alaine írásai alapján készült Ideje az öregségnek.

Az utóbbi évek dokumentumfilmjei mellett a nemrég véget ért Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon versenybe került 8 magyar alkotást is vetítették, köztük diákjaink filmjeit: Az ajtót, a Kilépést és a Köveket.

A filmeket Radu Igazság rendező, az UNATC docense méltatta, erről a Szabadság napilap a következőképpen számol be:  "elmondta, hogy a kolozsvári filmtermés ma már egyértelműen a Sapientiához kapcsolódik. Emlékeztetett, hogy már 1992-ben felmerült egy kolozsvári filmstúdió létrehozásának az ötlete, de ez olyan vállalkozás, amihez sok pénz szükséges. Ezért úgy véli, sokkal fontosabb lenne az erdélyi filmes szakemberek számára, hogy kis méretű, független magánstúdiók jelenjenek meg, amelyek felkarolhatják az egyetem padjaiban a tehetséges diákokat, és megkönnyíthetik a szakmába való belépésüket. (...) Radu Igazsag véleménye szerint az elmúlt öt évben több tehetséges fiatal filmes is felbukkant Kolozsváron, közülük kiemelkedik Felméri Cecília, aki időközben a bukaresti filmművészeti egyetemen vett részt magiszteri képzésen. A docens kiemelte Pál Botondot is, aki „már megérett arra, hogy hamarosan megrendezze első nagyjátékfilmjét".

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat