Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Filme Sapientia în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar Ed.VI
28.11.2012 08:15

În perioada 19-25 noiembrie s-a organizat la Muzeul Ţăranului Român Săptămâna Filmului Maghiar, de către Institutul Balassi.

În cadrul festivalului au fost incluse în program lungmetraje ca: Final Cut (György Pálfi), A vizsga (Péter Bergendy), Tréfa (Péter Gárdos), A halálba táncoltatott leány (Endre Hules), Ideje az öregségnek (adaptarea textelor lui Polcz Alaine).
Publicul bucureştean a putut urmări şi filmele studenţilor noştri: Botond Pál, Anna Búzás şi Orsolya Láng, de-altfel selectate şi la ed. 20. al festivalului Alter-Native (Az ajtó, Kijelentkezés, Kövek).

În cele ce urmează, redăm opinia regizorului de film Radu Igazság, conferenţiar universitar la UNATC preluat şi de cotidianul Szabadság:


"producţia cinematografică clujeană se leagă în mod organic de universitatea Sapientia. Ne-a amintit, ca încă din anul 1992 s-a ridicat problema creării unui studio de film în Cluj, dar această preocupare necesită o investiţie financiară substanţială.
Prin urmare, este de părere că ar fi mult mai important apariția unor studiouri indepentende, private, de mici dimensiuni, care să coopteze încă din băncile universitare studenţii talentaţi, cărora mai apoi să faciliteze Şi intrarea în acest cerc profesional. În opinia lui Radu, mai mulţi creatori talentaţi şi-au făcut simţită prezenţa la Cluj, dintre care a evidenţiat-o pe Felméri Cecília, care între timp urmează cursurile de master în cadrul UNATC. Totodată conferenţiarul universitar a subliniat că şi Pál Botond este deja "copt" pentru a-şi regiza primul său film de lungmetraj."

 


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat