Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Hírek

Hírek / Hírek / |

Volt sapientiás alkotása nyerte a legjobb Úton dokumentumfilmnek járó díjat
2020.05.14. 16:00

A 2010-ben végzett László József kísérleti filmje lett díjnyertes a Mediawave fesztivál online versenyében.

Az Úton online nemzetközi fesztiválnak ez az hetedik kiadása, amelyet a 30. Mediawave fesztiválhoz kapcsolódóan szerveznek meg. Az Úton koncepciója – a szervezők saját bevallásuk szerint – a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttük különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg.

Az online filmfesztivál programja igencsak változatos volt, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek egyaránt helyet kaptak benne. A Sapientiát ketten képviselték Frunza Roland másodéves filmtudomány mesterisünk Ebgondolatja a játék- és kisjátékfilm kategóriában szerepelt, míg László József 2010-ben végzett hallgatónk a Elhagyott terekkel a dokumentumfilmek listáját gazdagítja.

László József a kolozsvári Sapienta EMTE filmes szakán diplomázott 2010-ben. Több kisjátékfilmet rendezett (pl. Autóstop, A fej), majd 2016-ban befejezte első nagyobb lélegzetvételű projektjét, a 70 perces Human Places című dokumentumfilmet.

Az Elhagyatott terek című dokumentumfilm olyan épületek tereit mutatja be, ahol valaha pezsgett az élet, de ma már üresen és elhagyottan állnak. Az ottfelejtett, otthagyott tárgyak és berendezések még őrzik a régmúlt emlékeit, de ki tudja meddig...

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés