Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Kutatás / Kutatási programok / |

Csoportos kutatás: Domus Hungarica szülőföldi csoportos kutatás, 2016-2017

Magyar női alkotók a kelet-európai filmgyártásban: erdélyi, felvidéki és magyarországi példák címmel fut 2016 októbere és 2017 márciusa között ez a csoportos kutatási program.

Tagok: Virginás Andrea (csoportvezető, Sapientia EMTE, Média Tanszék), Bíró Emese (Károli Gáspár Református Egyetem, Szociológia Tanszék), Botházi Mária (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Újságírás Tanszék), Kassay Réka (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Újságírás Tanszék és Sapientia EMTE, Média Tanszék).

Leírás: Kutatási tervünket három nagy bölcsészet-, illetve társadalomtudományi ihletettségű kérdéskör keresztmetszetében helyezzük el: ezek a kis nemzeti mozik elmélete, a kisebbségi/diaszpórikus kulturális identitások (esetenként) trauma-indukált működése, illetve a női filmes alkotók létmódja. Úgy a színház, mind a mozgókép médiuma alkalmas a nyelv- és kulturális identitások kifejezésére, de törlésére, sőt burkolására és átkódolására is. A kutatásban olyan jelenkori női művészek munkásságát vizsgáljuk, akik a film és a színház vonatkozásában fejtik ki tevékenységüket, és akik többségükben kisebbségi magyar származásúak. Csoportos munkánk a tagok eddigi ilyen irányú aktivitását (filmesztétikai elemzések, életút-interjúk, filmtörténeti áttekintések, a társadalmi nemi identitás és a médiahasználat vonatkozásai), valamint az ebből létrejött tapasztalatait kívánja integrálni.

Elfogadott kutatási jelentés (2017 április).

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat