Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Kutatás / Kutatási programok / |

Egyéni kutatás. Fazakas Áron: A kis költségvetésű filmalkotások beszédhangjának szakszerű rögzítése

A Magyar Tudományos Akadémia (Domus ösztöndíjprogramja) által támogatott senior egyéni kutatás.
A kutatás időtartama: 2015. november 1. - 2016. március 31.
Szerződésszám: 5697/13/2015/HTMT

A digitális technológiát széles körben felkaroló világunkban, már gyermekkorban kapcsolatba kerülünk számos olyan elektronikai eszközzel (pl. okostelefon, digitális fényképezőgép stb.) melynek egyszerű kezelhetősége és állandó hozzáférhetősége mindannyiunknak felkínálja a kisebb lélegzetvételű audiovizuális projektek megvalósításának lehetőségét.

A számos, hivatásos és amatőr fiatalokat egyaránt megcélzó, nagyon rövid (max. 3 perces) és/vagy rövid filmek elkészítését bátorító fesztiváloknak köszönhetően (pl. a Très Court International Film Festival), egyre többen szeretnék (a családi emlékeket megőrző kisfilmek mellett) művészi ötleteiket is audiovizuális nyelvre fordítani.

Egy filmalkotás költségvetésének nagysága, tagadhatatlan módon meghatározza az audiovizuális végtermék megtervezése és megvalósítása során felmerülő döntések számottevő részét. Az anyagi lehetőségekhez kell tehát gondosan (és gyakran számos művészi kompromisszumot kötve) az elképzelt mozgókép történését, műfaját, a filmbeli cselekmény látványvilágát, a stáb méretét, az alkotói csapat kiválasztását stb. igazítani.

Viszont egy versenyképes filmalkotásnak, költségvetéstől függetlenül, kiváló kép- és hangminősége kell legyen, ilyenformán a forgatás során felhasznált technikai alapfelszerelés minőségén spórolni NEM lehet. Míg egy filmproducernek nem sikerül fából vaskarikát faragnia, addig nem várhatja el a hangstáb tagjaitól sem, hogy igénytelen, olcsón bérelt, audio felszereléssel kifogástalan filmhangot rögzítsenek.

A kis költségvetésű filmalkotások beszédhangjának szakszerű rögzítéséhez jelen kutatás kíván megfelelő elméleti tudást és könnyen alkalmazható gyakorlati ötleteket/megoldásokat szolgáltatni.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat