Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Kutatás / Kutatási programok / |

Egyéni kutatás. Virginás Andrea: The Role of Generic Panels in European Small Cinemas

Ezt a posztdoktori egyéni  kutatási programot a CNCS - UEFISCDI - Román Tanügyminisztérium Resurse Umane PN II kerete támogatja, futamideje 2013. május 1 - 2015. október 31. A projekt száma: PN-II-RU-PD-2012-3-0199.

A projekt résztvevői: Virginás Andrea (posztdoktori kutató), Pethő Ágnes (mentor).

A projekt kivonata: Amennyiben a műfaji panelek alapvetően hozzátartoznak a globális fősodorbeli film definíciójához, feltehetjük a kérdést, hogy a regionális filmkánonok avagy az ún. kis mozik hogyan építik be és definiálják újra az egyes műfajok elemeit. Ebben a kutatásban hozzávetőlegesen új detektív- és krimi-narratívákat, sci-fi filmeket és melodrámákat vizsgálok, amelyek egyszersmind különféle kis mozikhoz (kelet-európai - magyar, román, skandináv - dán, izlandi, svéd) is tartoznak. A vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, hogy a műfaji elemek a jól ismert, "őszinte" formájukban, avagy továbbgondolt, átértelmezett formában jelennek-e meg, azzal a célkitűzéssel, hogy a regionális filmkánonokra és a filmműfaji fejleményekre egy új szempontból láthassunk rá. Továbbá, a kis mozikban és a műfaji kérdésekben megfigyelhető ilyen jellegű változásokat összefüggésben elemzem azzal a fő technológiai és kulturális változással, amely az 1980-as évek óta megszabja a filmkészítést és médiavilágot: az analóg paradigma digitális általi helyettesítéséről van szó.

 

Kovács Patrícia (screenshot Sas Tamás Szerelemtől sújtva (2004) c. filmjéből).

A projekt általános célkűzései: tudományos szempontból a projekt annak a hipotézisnek az argumentálására törekszik, amelynek értelmében a egyes filmműfaji elemek fontos szerepet játszanak az ún. európai kis mozikban is, nem függetlenül a digitális interkonnektivitás jelenségétől. A projekt során öt nemzetközi konferencia-előadást és öt nemzetközi szakirányú publikációt terveztem, valamint egy peer-review-re leadott monográfia kéziratának az összeállítását.

Részleges eredmények:

Időszakos tudományos projekt-jelentések: 2013 augusztus, 2013 december, 2014 április, 2014 augusztus.

A projektigazgató weboldala: itt.

 

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat