Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Cercetare / Programe de cercetare / |

Arta maghiară fotografică și filmică din Transilvania între era analogului și al digitalului

Programul de cercetare finanțat de Institutul Programelor de Cercetare al Universității Sapientia a început în iuniei 2019 și rulează până în mai 2021 (prelungit din cauza pandemiei de COVID-19).

Membri: Virginás Andrea (Universitatea Sapientia, conducător), Blos-Jáni Melinda, Mira Marincas, Kassay Réka, (Universitatea Sapientia, cercetători postdoctorali), Tóth Orsolya (doctorand, UBB, membru administrativ, Universitatea Sapientia), Incze Kata (student MA, Universitatea Sapientia), Farkas Boglárka Angéla (student MA, Universitatea Sapientia), Kötő Emese (student BA, Universitatea Sapientia).

Descriere: În domeniul industriilor creative vizuale maghiare din Transilvania cercetarea noastră se axează pe fotografie și film, iar cel din urmă se concretizează ca arta video, filmul de animație, scurtmetrajul și lungmetrajul. Considerăm acest fenomen în ansamblu ca având o graniță exterioară flexibilă, dar și o oarecare autonomie interioară iar scopul nostru este să prezentăm o radiografie de la sfârșitul anilor 2010, grupat pe problematici și medii. Procesele legate de trecerea din era comunistă în cea postcomunistă, precum și de schimbarea tehnologiei analoage cu cea digitală sunt cele mai importante, și pe acestea le diferențiem în următoarele subprocese:

1. Caracteristicile carierei creatorilor care și-au început cariera după 1989, precum și în contextul anilor 1990: analog, tranzițional.

2. Caracteristicile carierei creatorilor care și-au început cariera după 1989, precum și în contextul anilor 2000: digital, europenizare.

3. Fluctuația valorii artistice, schimbarea fundamentală a relației dintre artist și audiență: de la galerie la Instagram, de la cinema/televiziune la YouTube.

4. Bazele mediale ale operelor cercetate, transformări mediatice în fotografie, arta video și film/scurtmetraj.

Activități: cercetare pe teren (Zilele Filmului Maghiar, Cluj-Napoca, Festivalul Alter-Native, Tg. Mures, festivalul Pulz-Art, Sfântu Gheorghe) interviuri tip oral history cu practicieni în domeniu, proiecții și expoziții în tematicile proiectului, publicații, prezentări la conferințe științifice.

Prezentare detaliată în versiunea maghiară.

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés