Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek /előző |

Archív anyagokra épülő esszéfilm workshopon vettek részt hallgatóink
2024.04.26. 18:33

Április 15-19 között az Erasmus BIP program keretében.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékének szervezésében, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Filmművészeti és Televíziós Karának, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének részvételével zajlott a Videó esszék a szocializmus emlékezetéről (Video essays on the memory of socialism) megnevezésű Erasmus BIP (Blended Intensive Programmes) program. A hallgatók feladata az volt, hogy nemzetközi csoportokban együtt dolgozva, archív audiovizuális anyagokra támaszkodva alkossanak olyan rövid filmeket, amelyek valamilyen módon teamtizálják a három ország szocialista múltjának (közös) „örökségét”.

A négy alkalomból álló online komponens után, ahol a hallgatók egy-egy előadást hallhattak a programban résztvevő egyetemek oktatóitól (dr. Blos-Jáni Melinda, dr. Katarína Mišíková, dr. Strausz László, dr. Varga Balázs), illetve röviden felvázolhatták ötleteiket és csapatokat alakíthattak, került sor magára a helyszíni műhelymunkára.

A három egyetem hallgatói 5 napon keresztül, csoportokban dolgoztak a filmeken. Közben különböző szakmai programokra is sor került.

Ilyen volt a látogatás az OSA Arcivumba, ahol a diákok ízelítőt kaptak az archívum legfontosabb audiovizuális gyűjteményeiből. Köszönjük az idegenvezetést és a szakmai bemutatókat Szilágyi Csabafőlevéltárosnak, Székely Katalin kreatív vezetőnek, Oksana Sarkisova tudományos főmunkatársnak és Darius Krolikowski audiovizuális segédlevéltárosnak.

Továbbá, a diákok egyrésze ellátogatott az Artpool Művészetkutató Központba is, ahol Galántai György, Klaniczay Júlia és Halasi Dóra mesélt művészeti gyakorlatokról, a gyűjteményről és az intézményről. Köszönjük nekik!

Szintén szakmai eseményként kapott helyet a programban Forgács Péter Dunai Exodus című, archív felvételekből összeállított filmjének vetítése a Budapest Music Centerben a rendező és a zeneszerző, Szemző Tibor jelenlétében.

Utolsó nap került sor az elkészült filmek bemutatására. Az egyes csapatok, miután levetítették az elkészült munkáikat, röviden meséltek a munkafolyamatról, elmondták, hogy melyek azok a témák, amiket feldolgoztak, továbbá arra is reflektáltak, hogy az adott téma hogyan kapcsolható napjainkhoz. A szocialista múlt számos aspektusa feldolgozásra és újragondolásra került, mint például a gyerekkor élménye, a külföldi és belföldi utazás (vagy annak lehetetlensége), az árubőség illuziója mögött rejlő áruhiány vagy a romániai szocialista filmipar nőképe.

Köszönjük a szervezést dr. Varga Balázsnak és az ELTE Filmtudomány Tanszékének! Köszönjük a közös munkát dr. Katarína Mišíkovának és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Filmművészeti és Televíziós Karának hallgatóinak! És végül, de nem utolsó sorban köszönjük a színvonalas munkákat az összes résztvevő hallgatónak!


Résztvevő hallgatók: Budrala Sára (FT2), Fazakas Lehel (FT1), Molnár Dávid (FFM2), Naphegyi Anna (FFM2), Pál Dániel (FFM1), Szatmári Loretta (FT1), Szántai Kristóf (FFM2), Szilágyi Edvin (FFM2).


Résztvevő oktatók: Blos-Jáni Melinda, Lakatos Miska.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat