Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek /előző |

KMN x Sapientia EMTE - Média Tanszék 2024
2024.08.07. 15:20

Az idén is számos vetítéssel, filmbemutatóval várjuk az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Mint minden évben, az idén is számos vetítéssel, különböző bemutatókkal és egy kiállítással is jelen leszünk a Kolozsvári Magyar Napokon. Megtekínthetők lesznek régi és új magyar játékfilmek, dokumentumfilmek valamint diákjaink és kollegáink munkái is.

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán helyet kapó vetítéseken kívül jelen leszünk a Tranzit Ház által, szintén a Magyar Napok keretében megszervezésre kerülő XIV. Kolozsvári Magyar Filmnapokon is.


PROGRAM


Augusztus 18., vasárnap

16:00 - Kopátsy Sándor: Kopp! kiállításmegnyitó. Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-1984)

Kopp! hallgatói pályázatra beküldött munkák közül egy válogatás tekinthető meg. A hallgatók Kopátsy Sándor Kopp! című válogatott aforizma gyűjteményéből választottak egy-egy inspiráló idézet és ennek illusztratív megjelenítésére, vizualizációjára vállalkoztak, műfaji megkötés nélkül. A kiállítás a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködése során jött létre, a két intézmény művészeti szakos hallgatóinak munkáit tartalmazza.

A kiállításról bővebben itt.

A kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt megtekinthető naponta 11:00 –17:00 óra között.

Szervezők: Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, Budapesti Metropolitan Egyetem.

Helyszín: Melody (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem), Főtér 29. szám.


Augusztus 19., hétfő

21:00 - Filmvetítés élőzenével (A XIV. Kolozsvári Magyar Filmnapok keretében): Drakula halála (2024, kb. 90 perc)

Alkotók: A kolozsvári Sapientia EMTE filmes szakának diákjai.

Kreatív producer: Lakatos Róbert.

A zene Miquéu Montanaro zenei műhelyében készült.

Az élőzenei koncertet előadják: Gyárfás Renáta (hegedű), Haáz Márton (fuvola), Móser Ádám (harmónika)

Szervezők: Tranzit Ház, Sapientia EMTE Kolozsvári Kara

Helyszín: Tranzit Ház (Barițiu/Malom u. 16., bejárat a Névtelen utcáról)


Augusztus 20., kedd

170:00 - Válogatás a „Sapi” újabb filmjeiből: “First Cut” (A XIV. Kolozsvári Magyar Filmnapok keretében)

 

  • Szatmári Loretta: Prelude – kisjátékfilm, 2023, 8’44’’ (Felirat: ENG)
  • Fazakas Lehel: Mater Noster – kisjátékfilm, 2023, 22’05’’
  • Dénes Csaba: Senki se látott – kisjátékfilm, 2023, 26’14’’
  • Horváth Nóra: Narancs – kisjátékfilm, 2023, 15’
  • Nagy Anita: Társkereső – kisjátékfilm, 2023, 24’43’’

 

Szervezők: Tranzit Ház, Sapientia EMTE Kolozsvári Kara

Helyszín: Tranzit Ház (Barițiu/Malom u. 16., bejárat a Névtelen utcáról)


19:00 – Filmvetítés - Moldovai Katalin: Elfogy a levegő (2023, 104 perc), magyar filmdráma. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Magyar film, angol felirattal.

Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana anyagi egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi. (forrás: Filmtett Distribution).

A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Frunza Roland: Ebgondolat (2019, 15 perc)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Filmtett Egyesület, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


Augusztus 21., szerda

11:00 – Filmvetítés gyerekeknek: A Kuflik és az Akármi (2021, 74 perc) magyar rajzfilm, román felirattal.

A kuflik és az Akármi a vicces-várakozós dal mellett 10+1 humoros történetet tartogat a nézőknek. Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keverednek, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A filmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi! A hét kufli emellett olyan új szereplőkkel is megismerkedik, mint a titokzatos Mamóka, az ormányos flömd, aki szökdelős-elkapdosósozni is tud, Szamóca Anyóka, aki a boltjában ezernyi furcsa dolgot árul, nem is beszélve a csavargó Vándorkaktuszról, aki messzi földről érkezik az elhagyatott rétre. Az új Kuflik mozifilmben semmi sem az, mint aminek elsőre látszik (vagy épp nem látszik) és a nézőkre van bízva, hogy akármibe bármit beleképzeljenek. Ahogyan azt a film szlogenje is mondja: Ebből még bármi lehet! (forrás: Filmtett Distribution).

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Filmtett Egyesület, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


16:00 – Fotókiállítás: A Sapientia EMTE másod- és harmadéves hallgatónak munkáiból összeállított válogatás. A Kolozsvári Magyar Napok teljes ideje alatt megtekinthető.

Szervező: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem előtere, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


16:00 – First Cut 7. (I. rész) – a Sapientia EMTE végzős hallgatónak rövidfilmjei.

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


18:00 - Filmvetítés: Császi Ádám: Háromezer számozott darab (2023, 96 perc) dokumentum játékfilm, filmdráma. 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Magyar film, angol felirattal.

Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal. A film egy társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?

A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Horváth Nóra: Narancs (2023)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Magyar Nemzeti Filmintézet, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


Augusztus 22., csütörtök

11:00 – Filmvetítés gyerekeknek: Bogyó és Babóca 6. - Csengettyűk (2024, 67 perc) magyar rajzfilm román felirattal.

A korábbi Bogyó és Babóca mozifilmekhez hasonlóan ezúttal is Bartos Erika 13 rövid meséjét fűzték össze az alkotók. A történetekre legjellemzőbb, vissza-visszatérő motívum az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a mások kívánságainak, vágyainak teljesítésére. A gyerekközönség körében jól ismert, több mint 100 karakter mellett ezúttal is feltűnnek új szereplők: a Rézbogár, aki a harangok és csengők mestere, Borz Ottó, aki egy piros frizbit ajándékoz barátjának, Mókus Regőnek, valamint az Ezerlábú, akit távoli rokona, a Százlábú meghív magához almaszüretre. A mesék nélkülöznek minden öncélú erőszakot, szándékuk szerint „szépre-jóra” tanítanak, a legkisebbek számára is jól követhetőek, jól befogadhatóak. (forrás: Filmtett Distribution)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Filmtett Egyesület, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


17:00 –  Filmvetítés: Prikler Mátyás: Hatalom (2023, 88 perc) cseh, szlovák, magyar filmdráma, thriller. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Magyar film, román felirattal.

Egy fiatal hajtó halálosan megsérül befolyásos politikusok egy nem hivatalos vadászatán. A nyomozásban részt vesz egy ügyvéd, egy idealista miniszter, az áldozat gyászoló családja, egy független újságíró és egy nyers modorú rendőr is. Mindannyian segítenek az igazság felfedésében, vagy igyekeznek elrejteni azt mindenáron. (forrás: Filmtett Distribution)

A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Benedek Szabolcs: Your Face without the Screen (2017, 22 perc)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Kincses Kolozsvár Egyesület, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


19:00 – Filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó: Radics Béla – A megátkozott gitáros (2023, 100 perc), magyar életrajzi film, angol felirattal. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. A vetítést követően az alkotóval, Klacsán Gáborral Zilahi Csaba beszélget.

Radics Béla életét fiatal korától haláláig követi a film, bemutatva az első Kelet-európai gitárhős családi hátterét, és bemutatva a világtól elzárt magyarországi kommunista diktatúra ellentmondásait. Radics a rádiót hallgatva, hallásból tanulva lesz kora legjobb hazai gitárosa, majd a magyar rock halhatatlan legendája. Radics sorsának megjelenítése mellett, azzal párhuzamosan egy képzeletbeli, vidéki tévéműsor fogadja vendégeit és faggatja Radics kortársait vagy indukál parázs vitákat közöttük. Egy harmadik, párhuzamos szálon egy váratlanul előkerült, eddig ismeretlen Radics filmfelvétel restaurálásán dolgozik a Nemzeti Filmarchívum, amiről a kis vidéki televízió, és egy rádió is igyekszik rendszeresen tudósítani. Radics életének megelevenedett jelenetei koncertről-koncertre, konfliktusról konfliktusra követik a Gitárkirályt.

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


Augusztus 23., péntek

15:00 – MetuscopeBudapesti Metropolitan Egyetem (METU) mozgóképes szakjainak legkiemelkedőbb diplomafilmjeinek és vizsgafilmjeinek válogatása (90 perc)

Szervezők: Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, Budapesti Metropolitan Egyetem.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


17:00 – Filmvetítés: Török Ferenc: Moszkva-tér (2001, 88 perc), magyar filmvígjáték. 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Magyar film, angol felirattal.

Budapest, 1989 tavasza. Petya (Karalyos Gábor) a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. A barátaival a Moszkva téren találkoznak és bulizni indulnak. A politikai helyzet közben napról napra változik, de az érettségire készülő fiatalokat mindez legkevésbé sem érdekli. Petyát a rendszerváltás helyett a haverok, az első szerelem, az első nyugati út és a vágyott autó foglalkoztatják. (forrás: NFI Filmarchívum)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Magyar Nemzeti Filmintézet.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


19:00 – Filmvetítés: Szederkényi Olga: Böll közlegény megmentése (2023, 53 perc), dokumentumfilm.

Heinrich Böll a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, miután a jászvásári csatában súlyosan megsebesült. Mindennap írt feleségének, Annemarie-nak. Ezek az intim, őszinte vallomások megmaradtak. A filmben tárgyalt időszakban történt a normandiai partraszállás, Magyarországról elvitték a zsidókat és von Stauffenbergék megpróbálták megölni Hitlert. Ezekről mind tudósít Böll. A film azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista és pacifista világképéhez.

Történelem alulnézetből.

A film 2024-ben elnyerte a 11. Savaria Filmszemle első díját az Irodalom kategóriában!

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


21:00 - Filmvetítés - Kolozsvári alkotók dokumentumfilmjei (A XIV. Kolozsvári Magyar Filmnapok keretében): Lakatos Miska: Tőlem tudjátok meg - Hat roma portré a székelykeresztúri régióból (dokumentumfilm. 2024, 105 perc, felirat: EN)

Milyen kisebbségiként élni Erdélyben, egy olyan régióban, ahol magyarok élnek többségben? Hat roma mesél az identitásáról, a munkájáról, az együttélés pozitív és negatív aspektusairól.

Szervezők: Tranzit Ház, Sapientia EMTE Kolozsvári Kara

Helyszín: Tranzit Ház (Barițiu/Malom u. 16., bejárat a Névtelen utcáról)


Augusztus 24., szombat

15:00 – First Cut 7. (II. rész) – a Sapientia EMTE végzős diákjainak filmjei

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


16:00 – Filmvetítés: Drakula halála (remake), játékfilm, horror, némafilm, work in progress bemutató

A világ első Drakula-filmje, az 1921-ben készült, Lajthay Károly által rendezett film a második világháború alatt elveszett. A film forgatókönyve sem került elő, rendelkezésre állt viszont az azonos című fantasztikus filmregény. A könyv, amelyet a temesvári származású Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus írt, a film után jelent meg, ezért feltételezhető, hogy a regény íródott a film alapján, és nem fordítva. A Sapientia EMTE hallgatói Dr. Lakatos Róbert vezetésével ezt használták kiindulópontnak a remake forgatókönyvének kidolgozásához.

Sapientia EMTE filmes szaka az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshop keretén belül forgatta le a filmet.

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


18:00 – Filmvetítés: Breier Ádám: Lefkovicsék gyászolnak (2024, 85 perc), magyar, héber filmdráma, vígjáték. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. Magyar film, angol felirattal.

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal, hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával tartja a kapcsolatot. Az anya váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése. (forrás: Filmtett Distribution)

A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Bodor Balázs: A szűz készen áll (2021, 20 perc)

Szervezők: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, Kincses Kolozsvár Egyesület, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Helyszín: Hunyadi Mátyás díszterem, Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete, Tordai út 4. sz.


 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat