Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

László Barna kapta az idei Filmgalopp fődíját
2021.10.10. 12:21

Medve Ferenc pedig a zsűri különdíjában részesült.

7. alkalommal került megrendezésre a Filmtettfeszt versenyszekciója, az idén 7 dokumentumfilm állt rajthoz a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjában.

A Filmgalopp közönségdíjasa idén Simó Boglárka Árva csillagok című filmje. A 15 perces alkotásban a hajdani székelykeresztúri gyermekotthon története bontakozik ki egykori lakójának személyes portréja által.

A Filmgalopp zsűrije – Nagy Viktor Oszkár, Kollarik Tamás és Ferenczi Szilárd – úgy döntött, a különdíjat idén Medve Ferenc kapja Being a Bee című rövid természetfilmjéért. A környezetvédő üzenetet megfogalmazó ismeretterjesztő film a méhek egy napját mutatja be, azt, hogy hogyan küzdenek meg a természeti erőkkel és az emberi tevékenységekkel.

A Filmgalopp fődíját László Barna érdemelte ki Isteni kéz című alkotásával. A portréfilm Csángálóról, a világhírű brácsásról szól, akit kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagy: remegni kezd. Az a zenész, aki kiejti kezéből a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási Banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, amelyben egész életében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson-betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, amelyben ő él, s amely csak az isteni segítséget fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az „isteni kéz” segíthet...

Gratulálunk mindenkinek!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat