Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Polacsek Zsófia államvizsgafilmje a lengyel Demakijaż filmfesztiválon
2021.10.06. 09:43

A női alkotókra fókuszáló fesztivál október 27. és 30. között kerül megrendezésre a lengyelországi Lublinban.

A Demakijaż fesztivál hitvallása szerint: „minek meghatározni, definálni a nőiességet, ha meg is lehet mutatni a nőket?”

A fesztivál 2016 óta kerül megrendezésre minden évben olyan filmeket fókuszba állítva, amelyek mindegyike tehetséget, erőt és elszántságot mutat be a kamerák mögött és a kamerák előtt. A Demakijaż deklarált célja túlmutatni a nők mesterséges képein, amelyeket a sajtó, a reklámok, a tévésorozatok és a mozi közvetít. Olyan filmek bemutatását tűzték ki célul ami a világ különböző részein élő, eltérő tapasztalatokkal, világnézetekkel vagy hiedelmekkel rendelkező nők problémáit tárják a néző elé.

Polacsek Zsófi A madarak nem tévednek el c. 2021-es államvizsgafilmje is bekerül a fesztivál kinálatába.

A madarak nem tévednek el című kisjátékfilm egy fiatal, hóbortos lány párkeresési törekvéseit követi végig. Anita legnagyobb szenvedélye a madarak megfigyelése, valamint előszeretettel szokta ezek életét párhuzamba hozni a sajátjával. Kedvenc madara az új-guineai paradicsommadár, melynek különlegessége, hogy párzáskor a hímek előbb táncot járnak a nőstények előtt, annak érdekében, hogy elnyerjék tetszésüket. Anita megszállottan keresi azt a fiút, aki az ő szeme előtt is “táncra perdülne”, ezért folyamatosan randizik, de egyik jelölt sem tudja elnyerni igazán tetszését, míg egy véletlen során, a sors elé állítja a tökéletes fiút, viszont rá kell jönnie, hogy ez is a maga problémáival jár.

További információk a fesztivál Facebook-oldalán.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat