Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Lezajlott az elveszett Drakula film remake-jének második forgatási etapja
2021.05.11. 20:34

Az Erdélyi Magyar Filmszövetség szervezésében a Sapientia EMTE filmes szakának együttműködésével 2018-ban indult Drakula halála celluloidfilmes workshop az elmúlt évben sem szünetelt a vírus által megnehezített körülmények ellenére sem.

Az új részek többek között Mérán, Válaszúton illetve Kolozsváron forogtak. A Farkas Boglárka és Miklós Nora által rendezett, Bodor Balázs és Jancsik Gergő operatőri munkájával készült jelenetek tovább mesélik a Pálffy Tibor alakította Drakula és Molnár Enikő által alakított Mary történetét.

Farkas Boglárka, A nászünnep című epizód rendezője a következőket mesélte a forgatásról: „A diplomafilmem a Drakula halála nagyjátékfilmprojekt egyik fejezetét viszi vászonra, A nászünnep címmel. Az, hogy a film 16 mm-es celluloidra készült, egyszerre jelentett számomra művészi kihívást és hatalmas lehetőséget, ugyanis a mai digitális világunkban rendkívül ritka, hogy egy rendező filmes nyersanyagra forgathat. Másrészt ez volt az első alkalom, hogy némafilmet rendezhettem, ami tovább erősíti a projekt különlegességét, »fehér holló« jellegét.

A forgatás gyártási szempontból felettébb komplex volt: több helyszínen forgattunk, kültérben és beltérben egyaránt, valamint korhű jelmezekre, kellékekre és bútorelemekre is szükségünk volt, melyeket a kolozsvári Magyar Opera és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház segítségével sikerült beszereznünk. Lévén, hogy némafilmről van szó, a kép és a látvány óriási szerepet kapott a filmben. Operatőröm, Bodor Balázs, és látványtervezőm, Sós Bea, pedig remek munkát végeztek. A nászünnepet emellett két kamerával forgattuk, egy filmes, Bolex kamerával, valamint egy digitális Panasonic kamerával, utóbbit afféle biztonsági másolatként használtuk.

Amit a legjobban élveztem rendezőként, hogy a forgatás során többször is tiszteletünket tehettük a némafilmes trükkök előtt. Kihívás és izgalom volt ezeket létrehozni. A Sapientia stúdiójában készült felvételek között ehhez mérten találhatunk stop-trükköt, valamint egy ún. »trükkös trükköt«. A főszereplőnket, Mary-t (Molnár Enikő) egy tükörkeret mögé helyeztük, a tükör előtt pedig egy dublőr utánozta a mozdulatait. Ezzel a momentummal arra szerettünk volna reflektálni, hogy Drakula tükörképe nem látható, mivel vámpír.

Továbbá a forgatás rengeteg meglepetést hozott magával, amelyekre nem lehetett előzőleg felkészülni, így rendezőként gyakran kellett improvizálnom. Egyszer például az időjárás tett minket próbára, de szerencsére némi újratervezéssel a kültéri jeleneteket is sikerült megvalósítanunk. És persze vannak olyan meglepetések is, amelyek – noha átírják terveinket – sokkal jobb végeredményt szülnek, mint az eredeti elképzeléseink. Erre szolgál példaként, amikor a válaszúti Bánffy-kastély udvarában, parkjában forgattunk és két, gyönyörű fehér ló »látogatta meg« a forgatásunkat. Főszereplőnk, Mary, éppen egy gyönyörű, fehér menyasszonyi ruhában menekült Drakula (Pálffy Tibor) elől és nem volt kérdés, hogy az egyik fehér paripának is fogunk adni némi játékidőt!

A nászünnep forgatási élménye pedig még azért is felejthetetlen volt, mert először volt alkalmam táncosokkal dolgozni. A filmben ugyanis Drakula élő-halott menyasszonyai elfogják Mary-t egy bódító körtáncban. A koreográfia létrehozásában Sinkó Ferenc segített, valamint a Sapientia néptánc-szakjának elsőéves hallgatói. Számomra nagyon üdítő volt mozdulatokban, hangulatokban, gesztusokban gondolkozni, úgy éreztem, hogy a némafilmes esztétikához a tánc beszéd nélkülisége különösen jól talált.

Összeségében A nászünnep egy meglehetősen nagy vállalás volt részünkről, tele emlékezetes pillanatokkal és kemény munkával. Nagyon hálás vagyok a stábnak, a színészeknek és a táncosoknak, akik lelkesen és kitartóan dolgoztak velünk! Hálával tartozom továbbá a különböző kulturális intézményeknek, amelyek támogatták a projektünket, az egyetememnek és a Drakula-projektet vezető Lakatos Róbert tanár úrnak, aki nélkül valószínűleg sohasem rendezhettem volna élő-halott menyasszonyokat!”

Egy másik beszámoló a mostani forgatási etapról itt.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat