Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
konferencia2005

Kutatás / Konferenciák / |

VIII. Film- és Médiatudományi Konferencia Erdélyben


A FILMMŰVÉSZET ESÉLYEI

Kolozsvár, 2005. május 24-25.

A konferencia programja:

2005.konf.program.pdf

 

A KONFERENCIA LEÍRÁSA

Konferencia felhívás, a konferencia témája:

A filmművészet esélyei. A film mint művészet a képfajták technikai megsokszorozódásának és a vizuális tömegkultúra globalizálódásának korszakában.

Előadások a következő kérdéskörökben:

  • A művészi és a nem művészi elhatárolhatósága a filmben a művészetelméletek és az újabb stílustendenciák tükrében. A filmművészet helyzete a filmgyártás, forgalmazás és befogadás jelenlegi kontextusában.
  • A film és a többi művészet viszonyának értelmezése a filmtörténetben. A film és a többi művészet kapcsolatának konkrét esetei.
  • A magukat művészetként kezelő, öntükröző filmek kérdésköreinek és technikáinak változásai a filmtörténetben (az avantgárd, a modern és a posztmodern reflexivitás sajátosságai). Az avantgárd/kísérleti filmművészet általános esztétikai/kognitív filmelméleti/filozófiai kérdései.
  • A művészfilm és a populáris kultúra érintkezéseinek konkrét esetei: a) idézetek, rájátszások technikái művészfilmekben, b) a művészfilmes elbeszélés jellemzőinek megjelenése midcult filmekben (esettanulmányok vagy általános tipológia), c) a midcult film műfajainak viszonya a művészetekhez (pl. a piktofilmek, „igényes" televíziós irodalmi adaptációk elméleti kérdései).
  • A digitális képkorszak „lenyomatai" a filmművészetben: a) képkorszak mint művészi versus populáris téma, b) a digitális képtrükkök mint stíluseszközök, c) az új képfajták mint idézetek a művészfilmekben versus a tömegfilmben, midcultban.

 

Meghívott előadók:

JOSEPH D. ANDERSON (University of Central Arkansas, USA)
TARNAY LÁSZLÓ (PécsI Tudományegyetem)

A konferencia nyelve: magyar, angol (külön szekciókban).

 

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés