Cercetare / Conferinţe / | anterior | următor |
VIII. Conferinţă Internaţională de Studii de Film şi Media în Transilvania
ŞANSELE FILMULUI CA ARTĂ
Cluj-Napoca, 24-25 mai, 2005.
Programul conferinţei:
DESCRIEREA CONFERINŢEI
Tematica generală:
Şansele filmului ca artă: filmul ca artă în era înmulţirii tehnice ale imaginilor şi a globalizării culturii vizuale şi a mass mediei.
- Posibilităţile de delimitare a filmului de artă şi a filmului comercial în contextul fenomenelor recente în cinematograful mondial şi având în vedere curentele noi în teoria filmului. Poziţia filmului de artă în cultura actuală din punct de vedere al producţiei, al distribuţiei şi al recepţiei.
- Relaţia filmului cu celelalte arte de-a lungul istoriei filmului. Analiza cazurilor concrete ale relaţiilor dintre film şi celelalte arte.
- Filmul de artă reflexiv, evoluţia tehnicilor filmului reflexiv în istoria universală a cinematografului (diferenţe dintre reflexivitatea din filmul de avangardă, din filmul modernist şi postmodernist).
- Probleme teoretice generale (estetice, cognitive, filosofice) legate de filmul experimental.
- Cazurile concrete de contact dintre filmul de artă şi cultura populară: a) citate din filmul de artă, b) tehnicile filmului de artă care apar în filmele midcult (analize de filme concrete sau tipologii generale), c) relaţiile filmelor midcult cu celelalte arte (de ex. filmele „picturale," adaptări literare „de calitate" produse pentru televiziune).
- Urmele erei digitale în filmul de artă: a) tematizarea culturii vizuale digitale în filmele de artă sau în filmele comerciale, b) tehnici şi trucuri digitale folosite ca figuri de stil, c) noile forme de imagini digitale folosite ca citate în filme de artă, filme comercial şi midcult.
Invitaţi pentru prelegere plenară:
JOSEPH D. ANDERSON (University of Central Arkansas, USA)
LÁSZLÓ TARNAY (University of Pécs, Ungaria)
Limba oficială a conferinţei: maghiară şi engleză.