Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

14. Kolozsvári Magyar Napok
2023.08.10. 00:51

Jövő héten kezdődik a Kolozsvári Magyar Napok 14. kiadása. Mint minden évben, az idén is sok-sok programmal várjuk az érdeklődőket.

PROGRAM:


Augusztus 15 (kedd)

16:00 - a Sapientia EMTE végzős diákjainak (Bende Helga, Halászy Kamilla, Vaida Emanuel) fotókiállítása, valamint másodéves hallgatók munkáiból összeválogatott kiállítás. (A kiállítások a KMN teljes ideje alatt megtekínthetőek lesznek.)


18:00 - Filmvetítés: Marie KreutzerFűző (2022, 113 perc), osztrák, francia, német, történelmi dráma. (15 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.

A filmet a Filmtett Egyesület biztosította.

  • A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Buzási Gyopár: Babuka a fűben (2017, 11 perc, animációs dokumentumfilm)

20:00 - Filmvetítés: Maksay Ágnes – Petőfi Erdélyben (54 perc), dokumentumfilm, készítette a kolozsvári Videopontes Stúdió a Duna TV megbízásából.

A vetítést követően rövid beszélgetés az alkotókkal, Maksay Ágnessel és T. Szabó Leventével.

A dokumentumfilm Petőfi erdélyi útjait és Erdélyhez való kötődését követi végig úgy, hogy rajta keresztül a teljes élettörténetre és életműre ráláthatunk. Egy olyan korszerű, a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodó, de ugyanakkor vonzó látványvilágot teremtő dokumentumfilm, amely Petőfit az első modern irodalmi értelmiségiek egyikeként mutatja be, tudatos, kísérletező és kíváncsi polgárként. A filmben T. Szabó Levente irodalomtörténész kalauzol az egyes helyszíneken, de megszólalnak benne az egyes helyszíneket kutató helytörténészek, illetve ismert Petőfi-kutatók is. Ez az első olyan nagyszabású dokumentumfilm, amely Petőfi erdélyi kötődéseit összefoglalóan megjeleníti.

Augusztus 16 (szerda)

16:00 - First Cut VI. (I. rész) – a Sapientia EMTE végzős diákjainak filmjei (60 perc)


18:00 - Filmvetítés: Bernáth Szilárd Larry (2022, 108 perc), magyar filmdráma. (15 éven aluliak számára nem ajánlott.)
A juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

 

A filmet a Filmtett Egyesület biztosította.

  • A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Farkas Boglárka: Amit nem vettünk észre (2019, 19 perc, kisjátékfilm)

Augusztus 17 (csütörtök)

11:00 - Filmvetítés gyerekeknek: Fábri Zoltán – A Pál utcai fiúk (1968, 120 perc)

A századelőn járunk, a budapesti VIII. kerületben két kisdiák csapat vetélkedik egymással. A Pál utcai grundon játszó gyerekek tudomást szereznek róla, hogy a fűvészkertben bandázó vörösingesek, élükön Áts Ferivel (Julian Holdway), támadásra készülnek ellenük. Bokát (William Burleigh) választják vezérnek, mindenki tiszti rangot kap, egyedül a vézna Nemecsek Ernő (Anthony Kemp) marad közlegény, akit ráadásul később igaztalanul árulással vádolnak. Hűségét bizonyítandó, a kisfiú egy később végzetesnek bizonyuló partizánakcióra indul, majd elérkezik a nagy csata napja is.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum biztosította.


16:00First Cut VI. (II. rész) – a Sapientia EMTE végzős diákjainak filmjei (60 perc)


18:00 - Filmvetítés: Csoma Sándor – Magasságok és mélységek (2022, 98 perc), magyar filmdráma. (12 éven aluliak számára nem ajánlott.)

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

A filmet a Filmtett Egyesület biztosította.

  • A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Csapó Huba: Gyímesek ritmusa (2019, 11 perc, kísérleti dokumentumfilm)

Augusztus 18 (péntek)

11:00 - Filmvetítés gyerekeknek: Palásthy György – A szeleburdi család (1981, 73 perc)

A Faragó család egy budapesti gangos bérház apró lakásában éldegél. A tudományos főművén dolgozó apuka és a kedves anyuka nem tiltják a gyerekeiknek, hogy áthívják magukhoz a barátaikat. Hiába kevés a hely, a szeleburdi családnál folyamatos a jövés-menés, mindig vidám hangzavar uralkodik. Ráadásul egy-egy új állattal vagy bútordarabbal is gazdagodnak. A látogatóba érkező nagyszülők elszörnyednek, milyen körülmények között él az öttagú család. Faragóéknak valóban tágas kertes házra lenne szükségük, ahol a gyerekek állatokat is tarthatnának. Meg is néznek egy eladó házat, az ára azonban gyorsan kijózanítja őket. Ha az apa végre befejezi az évek óta készülő könyvét, talán kaphat érte annyi pénzt, hogy valóra válhasson az álmuk. A kedves család sajátos életformáját nem mindenki nézi jó szemmel. A szomszéd Belvíziék visszataszítónak tartják a káoszt és a zajt. A hozzájuk átszökő aranyhörcsögök miatt végül fel is akarják jelenteni Faragóékat. A gyönyörű gyerekszobájában magányosan szomorkodó kislányuk irigykedve figyeli a szomszédok vidám életét. Végül a jó kapcsolatokkal rendelkező Belvíziék költöznek, a Faragó család pedig tovább álmodozhat egy tágasabb lakásról. De addig is jókedvűen telnek a megszokott szeleburdi hétköznapjaik.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum biztosította.


18:00 - Filmvetítés: Szakonyi Noémi Veronika – Hat hét (2023, 95 perc), magyar filmdráma. (12 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Zsófi, a lobbanékony középiskolás, örökbe adja újszülött gyermekét egy régóta várakozó párnak. A szülést követően azonban kétségek merülnek fel benne. A magyar törvények szerint hat hete van, hogy meggondolja magát.

A filmet a Filmtett Egyesület biztosította.

  • A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Török Előd: Missing Light (2022, 20 perc, kisjátékfilm)

Augusztus 19 (szombat)

11:00 - Filmvetítés gyerekeknek: Dargay Attila – Vuk (1981, 70 perc)

A korán elárvult rókakölyköt, Vukot nagybátyja, Karak neveli fel és tanítja meg a vadászat minden csínyére. A rókafiúból rettegett vadász cseperedik, aki bosszút áll a családját elpusztító emberen, a Simabőrűn: ügyesen megdézsmálja annak baromfiudvarát, csúfot űz a kutyáiból, és kiszabadítja a ketrecben foglyul ejtett rókalányt.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum biztosította.


18:00 - Filmvetítés: Baranyi Gábor Benő – Zanox - Kockázatok és mellékhatások (2022, 85 perc), magyar romantikus vígjáték, sci-fi. (15 éven aluliak számára nem ajánlott.)

A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont lehetővé teszik az időutazást. Ráadásul más piákkal ellentétben nem előre, hanem a múltba. Misivel is ez történik, akit a következő reggelen a másnaposság helyett ismét az érettségi vár. A szokatlan helyzettel élve Misi bátrabban kezdeményez Jankánál, akibe régóta szerelmes, megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot, és a töri tételt is átnézi, amit húzni fog. Arra viszont nem gondol, hogy mennyi mindennek kell a helyén lennie ahhoz, hogy napját valóban a legjobbá alakítsa, miközben vészesen fogy az időutazás üzemanyaga, a házipálinka. Baranyi Benő első nagyjátékfilmje romantikus és sci-fi jegyekkel átszőtt vígjáték.

A filmet a Filmtett Egyesület biztosította.

  • A film előtt Sapientiás államvizsgafilmet vetítünk: Polacsek Zsófia: A madarak nem tévednek el (2021, 20 perc, kisjátékfilm)

A programot a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara biztosítja Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával együttműködve.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat