Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Meghalt Drakula!
2023.08.04. 19:50

Nagy örömmel tudatjuk, hogy 2023. július 12-én, a Sapientia EMTE filmszakos diákjainak a Communitas Alapítvány által támogatott július 10 – 21. között zajló szakmai gyakorlatának filmforgatása során tragikus körülmények közt elhunyt Drakula! – vagyis leforgott a Drakula halála című elveszett magyar-osztrák-francia némafilm remake-jének utolsó fejezetének oroszlánrésze.

Drakulát (Pálffy Tibort), a látszat ellenére nem a képen látható cigaretta ölte meg, hanem ...

hanem a filmbeli elmegyógyintézet udvarán, Lili patkány-szereplőnk filmbeli gazdája, a Tréfás becenévre hallgató páciens (Dimény Áron) lőtte le … viccből.

Tillner doktor (Salat Lehel) pedig, a főszereplő Mary (Molnár Enikő) jelenlétében, megállapította a halál beálltát.

A tragikus kimenetelű fejezet leforgatásáért Makkai Zsófia (rendező), és Dénes Csaba (Bolex analóg kamera operatőr) a fő felelősek.

További felelősség terheli a stábtagokat: Paszterkó Viktor digitális operatőrt– ugyanis a jeleneteket nem csak 16mm-es fekete-fehér filmre rögzítették, hanem digitális kamerával is, Polacsek Zsófia rendezőasszisztenst, Rokaly Balázs segédoperatőrt, Fazakas Lehel szkriptest és csapót, Orbán Orsolya és Farkas Ágnes Anna gyártásvezetőket, Lőrinczi Tamás gyártás asszisztenst, Ráduly Sándor sminkest, Kiss Réka látványtervezőt, Fehér Hanna, Ősz Emese, és Budrala Sára díszlet- és jelemzeseket, Sárkány Hilda werkfotóst, Pászka Róbert és Antal Bence világosítókat, Szántai Kristóf, Muzsi Hunor és Toroczkai Botond gripeseket – akik egy személy kivételével mind Sapientiás diákok, és nem utolsósorban Salamon Orsolya projektfelelőst, valamint Dr. Lakatos Róbert-Árpád oktatási projektfelelőst.

Továbbá „bűnrészesnek” nyilváníthatók a következő epizódszereplők és statiszták: Lili patkány (aki Dáné László gyámsága alá tartozik), Benedek Szabolcs, Bíró Gábor Dávid, Budrala Hanna, Chirlui Anca Maria, Daradics Hannah, Daradics Zoltán Árpád, Dimény Sára, Farkas Ilona Janka, Felméri Ferenc László, Gál Hunor, Jaszenovics Lilla Anna, Kocsis Boglárka, Dr. Lakatos Róbert-Árpád, Müller Tibor, Pócs Péter András, Sánta Miriam Gabriella, Simon David, Soó-Zöld Balázs, Sükösd Máté, Szabó Eugen Tsirke, Szabó Márk Péter.

A kéthetes szakmai gyakorlat alatt összesen 5 nap forgatás volt (3 nap az elején és 2 a végén). A köztes időszak az első napokban leforgatott filmes nyersanyag egy részének előhívásával, valamint az utolsó két forgatási nap technikai forgatókönyvének kidolgozásával telt. Már csak egy köztes fejezet leforgatása van hátra, illetve, számíthatunk még egy pár nap pótforgatsra (mert A Retró Analóg Filmes Technológia Ördöge nem alszik), de utána nyugodt lélekkel elmondhatjuk, hogy dobozban a Drakula halála remake munkacímű film teljes nyersanyaga, amelynek díszbemutatójára Michelle Montanaro zeneszerző a Mediawave Alapítvány és a Minimum Party művészeti workshopjainak keretén belül már el is kezdte szervezni a vetítést kísérő filmzenekart.

A nem kis létszámú résztvevők étkeztetéséért külön köszönet Czirják Szilárd főszakácsnak, a szállításban nyújtott segítségéért Rigmányi Jánosnak, Boros Lórándnak és Lénárd Yogi Józsefnek - a Sapientia EMTE laboránsának, Dr. Mira Marincaș fotótanárnak és Mezei Miklósnak, akik az előhívó vegyszerek kikeverésében és filmek előhívásában nyújtott segítségéért, dr. Szentkúti Farkas állatorvosnak  a Lili patkány színészügynökének, és nem utolsósorban Blos-Jáni Melindának az Erdélyi Audiovizuális Egyesület elnökének, valamint László Editnek az egyesület könyvelőjének, és a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának gazdasági igazgatójának.

További köszönet a következő intézményeknek (és vezetőiknek): a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak (Pál Attila igazgatónak), a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak (Borsos Levente technikai igazgatónak), a Kolozsvári Magyar Operának (Szép Gyula igazgatónak és Szabadi Péter művészeti titkárnak), a Kincses Kolozsvár Egyesületnek (Gergely Balázsnak), amelyek (és akik) kosztümökkel és kellékekkel segítették projektünk megvalósulását.

Az Erdélyi Audiovizuális Egyesület által lebonyolított szakmai gyakorlat, amelynek megvalósulását a Communitas Alapítvány támogatta, egy nagyobb, kiegészítő jellegű filmes oktatási projekt (celluloid műhely) része, a Sapientia EMTE és az Erdélyi Magyar Filmszövetség szervezésében, amelynek megvalósulását a Sapientia Hungariae Alapítványon keresztül a Magyar Művészeti Akadémia is támogat, illetve az Erdélyi Magyar Filmszövetségen keresztül a Bethlen Gábor Alap is támogatta.

 

Dr. Lakatos Róbert-Árpád - a projekt vezetője



 

  • A Drakula halála remake-projekt előző forgatási etapjairól itt és itt, illetve itt számoltunk be.
  • Farkas Boglárka beszámolója a Fimtetten, a forgatás első etapjáról itt olvasható.
  • Papp Attila Zsolt beszámolója a Filmetten, a remake 2019-es, zártkörű sajtóvetítéséről itt olvasható.
  • Szántai János beszámolója a Főtér.ro-n, a remake 2019-es, zártkörű sajtóvetítéséről itt olvasható.
  • Siklódi Lehel beszámolója a Filmtetten, a remake addig elkészült részeinek, 2022-es, nyilvános bemutatójáról itt olvasható.
  • Csiki Zsuzsanna, Szabadságnak írt beszámolója a remake addig elkészült részeinek, 2022-es, nyilvános bemutatójáról itt olvasható.
  • Sánta Miriám, a Maszol.ro-nak írt beszámolója a remake addig elkészült részeinek, 2022-es, nyilvános bemutatójáról itt olvasható.
  • Zoltán Ildikó, Krónikának írt beszámolója a remake addig elkészült részeinek, 2022-es, nyilvános bemutatójáról itt olvasható.

 

Továbbá alább nézhető egy, a forgatás első etapját bemutató werkfilm is:


Fotógaléria a legutóbbi forgatási etap werkfotóiból (a fotókat Sárkány Hilda készítette)


 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat