Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

A murit Dracula!
04.08.2023 19:50

Suntem fericiți să aducem la cunoștința tuturor că în data de 12 Iulie 2023, în cardul filmărilor cadrul practicii profesionale al studenților de la departamentul Media ai Universității Sapientia, realizat cu sprijinul Fundației Communitas în perioada 10 – 21 Iulie, în circumstanțe tragice a decedat Dracula – adică s-a turnat ultimul capitol al remakeului filmului mut Ungaro-Austriaco-Francez cu titlul Moartea lui Dracula, distrus în timplul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dracula (Tibor Pálffy), în ciuda conținutului sugerat de prima poză, nu a murit din cauza fumatului, ci ...

a fost împușcat cică „din glumă” de proprietarul șobolanului numit Lilly, poreclit Glumețul (Áron Dimény), pacient al casei de nebuni în care se afla internat și Dracula.

Doctorul Tillner (Lehel Salat) a confirmat decesul în prezența protagonistei numite Mary (Enikő Molnár).

Pentru realizarea episodului tragic vinovații principali sunt: studenta de la regie Zsófia Makkai, și Csaba Dénes (operatorul camerei de film pe peliculă de 16mm, marca Bolex).

Responsabilitatea o împărtășesc și ceilalți membrii ai echipei de filmare: Viktor Paszterkó operator de cameră digitală - deoarece filmările s-au făcut nu numai pe peliculă (ca termen de comparație), Zsófia Polacsek - asistentă regie, Balázs Rokaly - asistent cameră Bolex, Lehel Fazakas - secretar de platou, Orsolya Orbán și Ágnes Anna Farkas - managere de producție, Tamás Lőrinczi - asistent de producție, Sándor Ráduly - machiaj, Réka Kiss – scenografă de platou, Hanna Fehér, Emese Ősz și Sara Budrala - asistente costume și recuzite, Hilda Sárkány - fotografie de publicitate, Róbert Pászka și Bence Antal - electricieni, Kristóf Szántai, Hunor Muzsi és Botond Toroczkai - grip – în afară de o persoană toți studenți și student ale Univerității Sapientia, și nu în ultimul rând Orsolya Salamon - responsabilă de proiect și Dr. Róbert – Árpád Lakatos – profesor îndrumător.

Se mai fac responsabili personajele episodice și figuranții: Szabolcs Benedek, Gábor Dávid Bíró, Hanna Budrala, Anca Maria Chirlui, Hannah Daradics, Zoltán Árpád Daradics, Sára Dimény, Ilona Janka Farkas, Ferenc László Felméri, Hunor Gál, Lilla Anna Jaszenovics, Boglárka Kocsis, Dr. Róbert Árpád Lakatos, Tibor Müller, Péter András Pócs, Miriam Gabriella Sánta, David Simon, Balázs Soó-Zöld, Máté Sükösd, Eugen Tsirke Szabó, Márk Péter Szabó, precum și László Dáné (proprietarul șobolanului Lilly).

În timpul celor două săptămâni de practică profesională a fost 5 zile intense de filmare *3 zile la început și 2 la sfârșit) perioda intermediară fiind destinată developării și digitalizării filmărilor din primele zile, tragerea concluziilor, pregătirii scenariului tchnic pt. ultimele ziele de filmare și pregătirea filmărilor. Mai avem de filmat doar un capitol intermediar mai scurt și eventual câteva zile de filmări auxiliare (deoarece Dracul technologiei retro de filmare pe peliculă nu doarme). Deci sperăm că în curând putem începe post producția filmului pentru premiera căruia compozitorul Michelle Montanaro a și început deja formarea orchestrei de film în cadrul workshopurilor mizicale organizate de Fundația Mediawave și Societatea Minimum Party.

Pentru ajutorul acordat în hrănirea echipei de producție, mulțumiri bucătarului șef Szilárd Cirják, pentru trensport mulțumiri lui János Rigmányi, Lóránd Boros și József Yogi Lénárd – laboratul Universității Sapientia, pentru ajutorul acordat în developarea peliculei mulțumiri profesoarei de fotografie Dr. Mira Marincaș și lui Eugen Mezei, pentru recrutarea șobolanului Lilly veterinarului dr. Farkas Szentkúti și nu în ultimul rând mulțumiri doamnei profesoare Dr. Melinda Blos-Jáni președintei Asociației Audiovizuale Transilvane și lui Edit László - contabilei asociației și directoarei economice al Facultății de Științe și Arte din Cluj ai Universității Sapientia.

În continuare mulțumiri speciale Teatrului Național din Târgu Mureș (dir. Attila Pál), Teatrului Maghiar de Stat din Cluj (dir. technic Levente Borsos), Operei Maghiare din Cluj (dir. Gyula Szép și Péter Szabadi - secretar artistic), a Asociației Clujul Comoară (Balázs Gergely) care au ajutat proiectul nostru cu costume și recuzite.

Practica profesională organizată de Asociația Audiovizuală Transilvană, sprijinită de Fundația Communitas face parte dintr-un program de educație auxiliar de anvergură mai mare (începută în 2019) numită „Atelier de film pe peliculă”  organizată de Universitatea Sapientia și Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania sprijinită și de Academia de Arte din Ungaria (prin Fundația Sapientia Hungariae) și de Fundația Bethlen Gábor din Ungaria prin Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania.

 

Dr. Róbert-Árpád Lakatos - liderul de proiect



 

  • Am raportat despre etapele anterioare de filmare ale proiectului de remake Moartea lui Dracula aici și aici, și aici.
  • Citiți reportajul lui Boglárka Farkas despre prima etapă de filmare aici.
  • Reportajul lui Attila Zsolt Papp despre proiecția de presă privată a remake-ului din 2019 poate fi găsit aici.
  • Reportajul lui János Szántai despre proiecția privată de presă a remake-ului din 2019 poate fi găsit aici.
  • Reportajul lui Lehel Siklódi pentru Filmtett despre proiecția publică a remake-ului din 2022  poate fi găsit aici.
  • Reportajul lui Zsuzsanna Csiki pentru Szabadság despre proiecția publică a remake-ului din 2022  poate fi găsit aici.
  • Reportajul lui Miriam Sánta pentru Maszol despre proiecția publică a remake-ului din 2022  poate fi găsit aici.
  • Raportajul lui Ildikó Zoltán pentru Krónika despre proiecția publică a remake-ului din 2022  poate fi găsit aici.

 

De asemenea, puteți viziona mai jos un videoclip promoțional din prima fază a filmărilor:


Galerie foto de la ultima etapă a filmărilor (fotografii de Hilda Sárkány)



Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat