Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
2009.New Waves.Abstracts.pdf2009.New Waves.Abstracts.pdf2009.New Waves.Abstracts.pdffilmtudományi konferencia 2009

Kutatás / Konferenciák / |

XII. Film- és Médiatudományi Konferencia Erdélyben

ÚJ HULLÁMOK
Kolozsvár, 2009. október 23–24.

FOTÓK A KONFERENCIÁRÓL

Beszámolók a konferenciáról: a Scope, a Filmtett, az Erdély ma, az Euromaros, a Paprika Rádió oldalain.

KIVONATOK
A KONFERENCIA PROGRAMJA

Meghívott előadók:

  • YVONNE SPIELMANN professzor, a University of the West of Scotland New Media Tanszékének vezetője, aki a "New Waves in Contemporary Media Cultures" címmel tart előadást.
  • DORU POP (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár): "The Grammar of the New Romanian Cinema."

Konferencia felhívás

2009-ben immár 50 éve annak, hogy elindult a francia új hullám, ami számos a későbbiekben nagyhatású tendenciát indított el a filmművészetben, új szemléletmódot honosított meg a valóság filmes ábrázolásában és úttörőnek bizonyult a film nyelvével való bátor és játékos kísérletezéssel. 1959 olyan kiemelkedő filmek előkészületét vagy bemutatóját jelentette, mint: Jean-Luc Godard Kifulladásig, François Truffaut Négyszáz csapás és Alain Resnais Szerelmem Hirosima, Robert Bresson Zsebtolvaj, Claude Chabrol Unokafivérek című művei. A „papa mozijával" szemben lázadó fiatal nemzedék fellépésének példája új fogalmat honosított meg a mozi kultúrtörténetében, s azóta a terminusnak számos alkalmazása akadt: bárhol és bármikor, amikor egy új generáció hasonló átütő sikerrel és újszerű esztétikával lép föl, újabb és újabb „új hullámok"-ról beszélhetünk.
Ugyanakkor 20 éve annak, hogy az 1989-es év kelet-európai politikai eseményei felforgatták a kommunizmus világát, s ennek nyomán a kelet-európai országokban elindult egy új filmes nemzedék is, akik hasonlóképpen kritikusan viszonyultak a kommunista korszakba alkotó „papák mozijá"-hoz, mint francia elődeik. A francia új hullám fiatal filmesei kivételes magabiztossággal követeltek maguknak teret és tekintélyt, s ebben nagy segítségükre volt az, hogy műveiket addig páratlan módon a kritika- és elméletírással szimbiózisban hozták létre. A 1989-es év utáni kelet-európai fiatal filmes generáció mögött nem volt egy ehhez fogható stabil filmkritikai háttér, és sok esetben köztük és a korábbi filmesek között erősen kiéleződtek a generációs viták. Ezeknek a filmeknek a kritikai-elméleti értékelése tehát időszerű feladatnak tűnik.
Nem utolsósorban pedig az utóbbi évtizedekben mindegyre fölbukkannak új szemléletű filmesek csoportjai, akik ismételten átírják a filmes világ térképét.
A meghirdetett konferencián ezek alapján az új hullám(ok) fogalomkörét szeretnék megvizsgálni, és megnézni, mi az a francia új hullám világából, ami újraértékelésre érdemes, s melyek azok a jellemvonások, filmek, amik a későbbiekben példamutatóak maradtak. Föltesszük a kérdést: van-e e fogalom kiterjesztésének jogosultsága a mai kelet-európai és a „világmozi" jelenségei között? Arra bátorítjuk a konferenciára jelentkezőket, hogy próbálják meg felleltározni, melyek azok az új tendenciák, amelyek meghatározóak a filmművészetben, a kortárs filmnyelvi kísérletekben.

A konferencián a következő témakörökhöz kapcsolódva várunk előadásokat:

  • A francia új hullám közismert és kevésbé közismert alkotásainak újraértékelése, értelmezése az azóta eltelt félévszázad perspektívájából és az újabb elméleti megközelítések segítségével.
  • A 'valóság' és a 'fikció' kérdéseinek megjelenése, a cinéma vérité és az intellektuális absztrakció elemeinek keveredése az új hullámos alkotók esztétikájában, illetve annak továbbvitele az újabb filmek körében. (Ez egyben az előző konferencia témakörének a folytatásának is felfogható.)
  • A francia új hullám hatásának vizsgálata a különböző nemzeti filmművészetekre, az amerikai (független) filmre vagy a populáris kultúrára (pl. Hal Hartley, Quentin Tarantino).
  • Az 1989 utáni, posztkommunista kelet-európai filmes jelenségek párhuzamai az új hullámmal. Kiemelt téma: „új hullámok" a kortárs magyar és a román filmművészetben.
  • „Új hullámok," generációs stílusjelenségek a „világmozi" kontextusában, amelyek a francia új hullámhoz hasonlíthatók valamilyen szempontból. (Például a többféle csoportokba sorolt új amerikai filmes generáció alkotói, a gyakran éppen az új hullámos alkotókat példaképnek tekintő filmesek, mint pl. az ún. amerikai új-moralisták: Todd Solondz, Neil La Bute, vagy az ún. „poszt-pop" mozi képviselői, akik néha új hullámos módon kollaborálnak egymással: Richard Linklater, Wes Anderson, Paul Thomas Anderson, Todd Haynes, stb.) Az egyedi művek elemzésével szemben előnyben részesítjük azokat a dolgozatokat, amelyek egy-egy alkotó több filmjét/életművét, vagy több alkotó munkáját egy „új hullám"-nak számító tendencia körvonalazása érdekében elemzik.

A konferenciára nemcsak egyetemi oktatók, kutatók, doktori iskolák hallgatói jelentkezhetnek, hanem a témakör iránt érdeklődő, a tudományos kutatással most ismerkedő egyetemi hallgatók is.

A konferencia alapvető célja az egyetemeken működő kutatóműhelyek közötti szakmai tapasztalatcsere és az egyetemi hallgatók kutatómunkára való ösztönzése.

Az előadásokra szánt idő: 20 perc, amit egy 10 perces vita követ.

A konferencia nyomán elkészülő legjobb dolgozatokat angol nyelven megjelentetjük a tanszék nemzetközi tudományos folyóiratának különszámában (Acta Universitatis Sapientiae. Film & Media Studies).

A konferencia hivatalos nyelve: angol és magyar (az előadásokat külön szekcióban tartjuk).

Részvételi díj (jogosít a szünetekben rendezett büfén és a konferenciát záró banketten való részvételre): teljes díj a magyarországi és romániai résztvevők számára: 20 EUR, külföldiek számára: 100 EUR, kedvezményes díj egyetemi hallgatók, PhD hallgatók számára: magyarországiaknak és romániaiaknak: 10 EUR, külföldiek számára: 50 EUR.
A részvételi díjat a helyszínen, a regisztrációkor kell kifizetni.

Jelentkezési határidő: 2009. július 30.
A jelentkezések elfogadásáról 2009. augusztus 5-ig küldünk értesítést.

A dolgozatok írásos változatának leadási határideje a publikáció számára: 2009. december 15.

Jelentkezés: az itt letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve elküldeni a következő címre:
2009.new.waves@gmail.com

Szálláslehetőségek:

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtsunk Önnek a szálláskeresésben, összegyűjtöttük azoknak a szállodáknak és hosteleknek az elérhetőségeit, amelyek a konferencia helyszínének szomszédságában, illetve attól 5-15 perc gyaloglásnyira találhatók. A szállások lefoglalhatók telefonon vagy e-mailen keresztül is (angol nyelven is lehet foglalni). Felhívjuk figyelmét, hogy a konferencia szervezői nem vállalkoznak szállásfoglalásra. Hogyha a szállásfoglalási próbálkozásai sikertelenek volnának, abban az esetben viszont kérjük, vegye fel a kapcsolatot a konferencia szervezőivel.

Fullton Hotel ***
www.fullton.ro/
Tel./fax: +40 264 597 898; tel.: +40 264 597 766
e-mail: office@fullton.ro

Melody Hotel ***
www.allseasons.ro/
Tel.: +40 268 510 800; +40 730 031 415

City Plaza Hotel ****
www.cityhotels.ro/
Tel.: +40 264 450 101; fax: +40 264 450 152
e-mail: contact@cityhotels.ro

Hotel Seven ***
www.hotel7even.ro/
Tel.: +40 264 439 924; fax: +40 364 566 933
e-mail: office@hotelseven.ro

Heltai Vendégház (hostel / bread and breakfast)
www.heltai.blsh.ro/
Tel./fax: +40 264 590 096
e-mail: heltai_gaspar@yahoo.com

Retro Youth Hostel
www.retro.ro
Tel.: +40 264 450 452; mobile: +40 755 114 989
e-mail: retro@retro.ro

Transylvania Hostel
http://www.transylvaniahostel.ro
Tel.: +40 264 443 266; mobile: +40 745 033456
e-mail: office@transylvaniahostel.com

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés