Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Drakula halála a Mediawave-en
2024.05.23. 16:58

A 34. Mediawave Nemzetközi Filmfesztiválon lezajlott a Drakula halála című elveszett némafilm remakejének első tesztvetítése, élőzene kíséretében.

Ez a különleges film a Sapientia EMTE Média Tanszékének és az Erdélyi Magyar Filmszövetség közös munkájának eredménye, amelyen számos jelenlegi és volt Sapientiás filmszakos diák közösen dolgozott.

A projekt különböző munkafázisairól itt adtunk hírt előzetesen:

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy pont a Mediawave fesztivál keretében került sor az első work in progress bemutatóra, ugyanis ezen az egyedülállónak nevezhető filmes és zenei szakmai fórumon kezdődött a film kreatív producerének, szakunk oktatójának, Lakatos Róbertnek és Miqué Montanaro zeneszerzőnek együttműködése ezen a projekten.

Köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek jelenlétükkel, valamint azoknak, akik támogatták munkánkat! A Drakula tematikát egy a megszokottól eltérő megközelítésben mutathattuk be, és reméljük, hogy önök is élvezni fogják majd film és zene összhangját. A filmkoncert következő work in progress bemutatója a rangos Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál immár hagyományossá vált Magyar Napján, június 19-én 18:00 órától lesz a kolozsvári Művész (Arta) moziban.

Továbbá nyáron, a magyarországi Ördögkatlan fesztiválon is láthatja majd a közönség.

A TIFF-re a forgatásokon készült állófotókból és werkfotókból Mira Marincaș fotótanárunk vezetésével egy cianotípia fotókiállítást is tervezünk, egyetemünk Aulájának előterében.

Köszönjük Lakatos Róbertnek a projekt menedzselését, kitartó munkáját! Továbbá köszönjük diákjaink, tanáraink, valamint a színészek színvonalas alkotói munkáját! (rendezők: Gödri Attila, Kovács Flóra, Buzási Gyopár, Benedek Szabolcs, Orbán Orsolya, Farkas Boglárka, Miklós Nóra, Makkai Zsófia; operatőrök: Dózsa Endre, Török Ádám, Rokaly Balázs, Bodor Balázs, Jancsik Gergő, Dénes Csaba; vágás, fényelés, VFX: Böjthe Alex; szereplők: Pálffy Tibor, Varga Enikő, Salat Lehel, Dimény Áron, Váta Lóránd, Szűcs Ervin). Illetve szeretnénk megköszönni a kolozsvári Animato Quartet-nek, és a velük kiegészülő zenészeknek remek játékukat és a projekt iránti elköteleződésüket.

További fotók a Mediawave-es vetítésről:

Gyártók:

Támogatók:

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat