Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Mediawave Fényírók Fesztiválja 2024
2024.06.06. 18:34

Akárcsak a tavaly és a tavalyelőtt, az idén is részt vettek hallgatóink a nagymultú Mediawave Fesztiválon. Első éves hallgatónk, Surinás Tamás beszámolója, fotográfus kollegánk, Mira Marincaș képeivel:

 

Az idei Mediawave Fényírók Fesztiválja tömérdek fantasztikus filmmel, zenével és emlékezetes programmal várta résztvevőit. A több, mint 700 filmből válogatott filmek 4 kategóriában kerültek vetítésre 2 napon át, ahol Sapientia filmszakos diákok is dönthettek mely alkotók érdemlik meg a diákzsűri fő és különdíját. Az alkotások bemutatása között/után több alkalom is volt beszélgetni a szakmai zsűri tagjaival és néhány rendezővel egyaránt.

Az eredményhirdetést követően a fesztivál átköltözött Ravazdra, ahol a kis község családias és természetközeli környezetében került sor megannyi változatos programra. Így részt lehetett venni zenei bemutatókon, például népies jazz, experimental és más népi zenekarok koncertjén, továbbá volt lehetőség tapasztalt rendezők és zeneszerzők életút beszámolóját hallgatni. Különlegességét szolgálja a fesztiválnak az évek óta visszatérő közösségi asztal, ahol mindenki az otthoni ízeknek megfelelően oszthatott meg finomságokat másokkal, vagy szellemi eledellel járulhatott hozzá az esti jókedvhez.

A hagyományőrzés is szerepet kapott, hiszen május 18-án, szombaton a fesztivál résztvevőkkel, zenészi kísérettel járta be a települést a pünkösdi menet apropóján, továbbá aznap este egy felejthetetlen tűzzsonglőr produkciónak lehettünk tanúi, amely lángoló kard, lánc, szoknya és más bevetett eszközökkel kápráztatta nézőit.

Minden jó ellenére, mégis az emberek tették igazán emlékezetessé az ott eltöltött időt, hiszen a hosszan estébe nyúló beszélgetések új ismeretségre, szakmai tudás cseréjére, a művészet iránti lelkesedés megosztására és növelésére adtak lehetőséget.

Szintén a fesztivál keretében került sor a a Drakula halála című elveszett némafilm remakejének első tesztvetítése, élőzene kíséretében, erről itt adtunk hírt.

További fotók az eseményről ebben a Facebook-albumban.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat