Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

TIFF 2023
2023.06.06. 19:11

Mesteris hallgatónk, Nagy Márton záróvizsga filmje bekerült a helyi filmek versenyébe, illetve oktatónk, Lakatos Róbert legújabb egészestés dokumentumfilmje is vetítésre kerül.

Június 9 és 18 között zajlik a Transilvanian International Film Festival (TIFF) idei, 22. kiadása.

Mint minden évben az idén is megrendezésre kerül a helyi filmek versenye. Ebbe a versenyszekcióba a szervezők minden évben olyan filmek nevezését várják, amelyek Kolozsváron (vagy Kolozsvár vonzáskörzetében) készültek. A helyi filmek versenyére idén 31 alkotást neveztek be, ebből 7 válogattak be a végső versenyprogramba. Mesteris hallgatónk, Nagy Márton Hanna & Flóra című záróvizsga filmje is bekerült a legjobb 7 közé. A versenyszekció egyben premier is mivel itt lesz először látható Marci filmje, amelynek elkészítéséről itt mesélt bővebben.

Gratulálunk Marcinak és mindenkinek aki részt vett a film elkészítésében!

A helyi filmek versenyének szekcióját június 13-án, 20:30-tól lehet megtekinteni a Tisztek házában (Cercul Militar). A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet.

Továbbá június 14-én, 14:15-től az Művész Moziban (Cinema Arta), a Magyar Filmnap keretében újra látható lesz Lakatos Róbert legújabb egészestés dokumentumfilmje, a Ki kutyája vagyok én? is. Oktatónk filmjének nemzetközi premierje a Varsói Filmfesztivál (október 14–28.) Free Spirit, azaz Szabad Szellem elnevezésű szekciójában volt. A Ki kutyája vagyok én? magyar–román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A kutya-problémák metaforáján keresztül az erdélyi-magyar identitástl és izgalmas társadalmi kérdéseket egyedi szemponból tárgyaló alkotás a budapesti Mediawave Fényírók Fesztiváljának Dokumentumfilm Kategóriájában a Legjobb rendezésnek díját is elnyerte.

További infromációk és program a TIFF honlapján.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat