Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Cercetare / Conferinţe / |

Femei fotograf și femeia ca subiect în practicile fotografice de la începutul sec. 20. în Transilvania

conferință, 31 mai 2018.
Locație: Universitatea Sapientia, calea Turzii nr. 4.

Imagini despre conferință

"În domeniul fotografiei imaginația legată aparat și de imaginea optică este strâns legată de metaforele masculinității. Fotografia însă mai are un alt aspect, la fel de important: apariția și fixarea imaginii. Aceasta este o funcție care necesită timp și este strâns legată de noțiuni cheie ca și procesare, sensibilite și senzualitate. Aceste noțiuni le putem considera metaforele feminine ale fotografiei." Eperjesi Ágnes

Cultura vizuală din Transilvania, și mai ales istoria fotografiei locale este un domeniu mai puțin descris până acum, care poate fi abordat din perspectiva a mai multor domenii. Știința media, istoria artei, istoria teatrului, antropologia și sociologia poate identifica noi puncte de vedere despre felul în care comunicăm, suntem prezenți în lume prinn imagini. Cercetătorul practicilor fotografice din Transilvania trebuie să facă mult mai mult decât procesare, analiza imaginilor, fiindcă colecțiile publice locale nu sau ocupat în modsistematic de colectarea și arhivarea culturii vizuale.

Între anii 1900 și 1945 o mare schimbare s-a produs în domeniul fotografiei: aparatul de luat vederi a ieșit din saloanele de fotografie și a ajuns în mâinile fotografului amator. Tot în această periodă s-au desfășurat mai multe schimbări sociale și historice, memoria cărora se stinge totodată cu martorii oculari al acelei perioade, întrucât imaginile private ale generației născute în perioada interbelică devin documente cu relevanță istorică. 

În cadrul acestei conferinței punem în focus participarea unei categorii sociale aparte: femei în ipostaza de fotograf precum și reprezentația femeii în cultura fotografică dinaintea celui de al doilea război mondial. Conform ideilor formulate de Ágnes Eperjesi, în acest proces vom vi atenți nu numai la iconografia femeii prezent în fotografii, dar și la mediul fotografiei conceput prin metafore feminine: procesul de formare, de creare, de developare a imaginilor. Strâns legat de domeniul vizibil al fotografiei, cercetăm modurile prin care imaginea optică este creată din imagini mentale într-un specific context socio-istoric.

Așteptăm propuneri de prelegeri (20 min.) în următoarele teme:

  • Femeia ca fotograf profesionist sau amator, cariere la începutul sec. 20.
  • Fotografii private și istoria genurilor: femeia ca protectorul memoriei familiale prin albume fotografice
  • Roluri feminine și masculine în fotografii, în filme, pe scenă,
  • Împărțirea rolurilor în producția de imagini
  • Imaginea femeii în cultura populară, pe cărți poștale, în presă
  • fenomenologia culturii vizuale

Așteptăm propuneri de la cadre universitare, doctoranzi, studenți și cercetători. Data limită: 15 mai.

Persoane de contact: Blos-Jáni Melinda (blosmelinda@gmail.com), Virginás Andrea (avirginas@gmail.com)

Conferința este strâns legată de cercetarea intitulată Cultura vizuală și mediul fotografiei în Transilvania dinaintea celui de al doilea război mondial finanțat de Institutul Programelor de Cercetare Sapientia.

Organizatori și finațatori: Univ. Sapientia, Departamentul Media, KPIKAB.

Partener Arhiva Audiovizuală din Transilvania.


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat