Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Filme studențești în programul de competiție al ediției din acest an a festivalului Alter-Native
09.10.2023 02:37

Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Alter-Native va avea loc la Târgu Mureș în perioada 1-5 noiembrie.

Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native este cel mai vechi și cel mai mare festival independent de scurtmetraj din România. În 1993, festivalul a început ca un festival de film maghiar, intitulat "Destin și imaginație", având ca obiectiv principal prezentarea producției cinematografice maghiare din ultimii 50 de ani. În 1994, festivalul și-a extins activitățile și a devenit Festivalul Internațional de Scurtmetraj Alter-Native, concentrându-se pe competiția de scurtmetraje, păstrând în același timp întâlnirile anterioare cu publicul și filmele de lungmetraj alături de programul de competiție. Principala sa misiune este de a reuni cineaștii la nivel profesional pentru a prezenta cineaști aflați la începutul carierei lor.


La fel ca anul trecut, festivalul va organiza și o competiție regională pentru scurtmetraje maghiare și românești din Transilvania. Anul acesta 3 filme vor reprezenta departamentul nostru în această secțiune:

  • Horváth Nóra: Narancs (2023)
  • Nagy Márton: Hanna & Flóra (2023)
  • Frunza Roland: Vándorol a pénz (2022)

  • În plus, noul scurtmetraj de animație al fostului nostru student Gyopár Buzási, Szorít a ház, a fost selectat pentru secțiunea principală de competiție a festivalului, care a atras peste 900 de lucrări din întreaga lume.


    Mai multe informații pe site-ul festivalului și pe pagina de Facebook.


    Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
    Sapientia - Hangtechnika
    Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
    Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
    Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
    Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
    Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat