Cercetare / Conferinţe / | anterior | următor |
Colecții fotografice și filmice în era digitală
Locație: Universitatea Sapientia, calea Turzii nr. 4.
Ca urmare a revoluției digitale interesul pentru arhivarea fotografiilor și filmelor analogice s-a revitalizat. S-a produs o schimbare din analogic în digital, totodată s-a schimbat și noțiunea de arhivă și de colecție. Cultura participativă și colectivă a noilor medii se întâmplă concomitent cu democratizarea arhivelor, care devin organice și dinamice, însă totodată apar și arhivele grassroots. Acest proces afectează cel mai mult mediul fotografiei și al filmului, pentru că în rețelele sociale online imaginile provoacă reacții imediate și contribuie semnificativ la formarea unor colectivități noi. Cum se transformă sarcinile cercetătorului atunci când totul este accesibil și deschis la opinie?
Prin acest workshop dorim să inițiem un dialog printre reprezentanții instituțiilor transilvănene care se ocupă de colectarea, arhivarea și digitizarea imaginilor fotografice. Ce semnificații are o imagine în acestă practică contemporană de arhivare și cercetare? Ce schimbări se produc în procesul digitizării, și a publicării pe platforme online?
Așteptăm propuneri de prelegeri de câte 20 de minute pe următoarele teme:
Prelegere invitată
Stefanie Zingl (curatorul colecției de filme de amator la Österreichische Filmmuseum)
Preserving Memories of Amateur Filmmakers: Oral Histories in the Archive
Nu percepem taxă de participare.
Persoană de contact: Blos-Jáni Melinda (blosmelinda@kv.sapientia.ro)
Coorganizatori: KAB / Média és Kommunikáció Szakbizottság, Universitatea Sapientia.
Partener: Erdélyi Audiovizuális Archívum.
Acest workshop se încadează în cercetările legate de istoria fotografiei și a filmului din cadrul proiectului de cercetare Institutl Proiectelor de Cercetare.