Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

European University Film Awards și în anul 2021
11.12.2021 20:18

Departamentul nostru participă la proiectul organizat de Hamhurg Film Festival și Academia Europeană de Film (EFA) din anul 2017. Proiectul are scopul să promoveze cultura cinematografică din Europa.

Proiectul EUFA a fost lansat în 2016: în fiecare septembrie, un juriu la Hamburg Film Festival compune o selecție, alcătuită din 5 filme, care au apărut anterior pe lista scurtă, publicat de EFA.

Aceste 5 filme sunt vizionate – în cadrul cursurilor – de profesorii și studențile universităților participante. Deoarece aceste filme au fost realizate în anul precedent și e posibil că fiecare dintre ele e prezent la mai multe festivaluri, discuțiile și analizarea lor permit multă creativitate.

Apoi, la începutul lunii decembrie, grupurile participante decid ordinea filmelor (punând cel mai bun film pe primul loc), iar după aceasta fiecare unversitate desemnează un student în rolul reprezentantului, care – împreună cu ceilalți reprezentanți – participă la votul final. La fel ca și anul trecut, cele 25 de studenți s-au întălnit în formă online și au decis împreună, pe baza voturilor de grup, care film va primi premiul EUFA în 2021.

La departamentul nostru studenții pot să participe în proiectul EUFA în cadrul cursului din anul 3, numit Teorie de film contemporan (prof.: Dr. Virginás Andrea). În 2017 Tamás Szabó, în 2018 Adél Páll, în 2019 Rebeka Sarkadi, în 2020 Sándor Ráduly a fost reprezentantul universității noastre, iar anul acesta Júlia Farkas a avut oportunitatea să participe la votul final.

În 2021 pentru obținerea premiului EUFA au concurat filmele:

Christos Nikou: Apple (coproducție greco-polenă-slovenă)

Jonas Poher Rasmussen: Flee (coproducție daneză-franceză-suedeză-norvegiană)

Sebastian Meise: Great Freedom (coproducție austro-germană)

Audrey Diwan: Happening (Franța)

Jasmila Žbanić: Quo vadis, Aida? (coproducție bosniacă-austro-olandeză-franceză-poloneză-norvegiană-germană-română-turcă)


Pe baza deciziei juriului, premiul EUFA din 2021 a fost acordat lui Jonas Poher Rasmussen pentru filmul Flee.


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat