Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Cercetare / Programe de cercetare /anterior |

Intermedialitate afectivă. Cinema între medii, senzații și realitate

Proiect de cercetare exploratorie finanțat de CNCS - UEFISCDI, cod: PN-III-P4-PCE-2021-1297, în cadrul PNCDI III.

Prezentare

ABSTRACT ȘI OBIECTIVE:

Această cercetare își propune să realizeze o investigație complexă a ceea ce ne propunem să numim „intermedialitate afectivă”. Vedem aceasta ca pe o extensie necesară și logică a liniei de gândire care concepe intermedialitatea nu în termeni semiotici, ca un ansamblu de categorii și combinații abstracte (adică un fel de gramatică), ci – bazându-se pe fenomenologie și diverse surse filozofice – ca pe o „poetică”, o artă a liminalității sau ca „exces senzual”, ca „o figură perceptibilă a diferenței mediatice care tulbură ordinea discursului” (Joachim Paech). Încercăm să cartografiam o zonă mai largă în care poate fi concepută „o turnură afectivă” a studiilor de intermedialitate și în care un accent pe afecte și senzații poate conduce la o mai bună înțelegere a modurilor în care intermedialitatea „funcționează”, iar fenomenele intermediale pot crea „pasaje către realitatea fizică” (Lúcia Nagib). Prin studii de caz aprofundate care se concentrează pe o selecție largă din filme recente realizate în întreaga lume, cu o atenție deosebită acordată și filmelor realizate de femei, propunem o investigație asupra posibilităților cinematografiei intermediale în transmiterea și generarea de „sensibilități” specifice, în experimentarea cu reprezentabilitatea și accesibilitatea afectivă a unui trecut traumatic sau cu combinația de implicare emoțională și distanțare reflexivă. Scoatem în evidență valoarea epistemică a intermedialității: capacitatea sa de a genera sentimente și revelații despre lume.

Propunem o triplă cercetare:

1. O explorare teoretică cu scopul de a iniția o nouă abordare în studiile de intermedialitate definite ca „intermedialitate afectivă”. Scopul nostru teoretic general este de a defini această abordare conceptual și de a identifica domeniile cheie în care aceasta ar trebui implementată. Ne propunem să teoretizăm intermedialitatea din punctele de vedere ale afectelor, a senzațiilor care leagă experiența intermedialității de realitate. Ne propunem să investigăm rolul afectiv și performativ al intermedialității și să căutăm instrumente teoretice pentru a descrie astfel de procese.
2. O examinare a strategiilor și tropilor poetici prin care în cinematografia contemporană se manifestă o „intermedialitate afectivă”. Scopul nostru în acest sens este să identificăm și să interpretăm strategiile poetice relevante (de asemenea, să perfecționăm și mai mult modalitățile generale care constituie manifestările „structurale” și „senzuale” ale intermedialității cinematografice, luând în considerare și modalitățile în care acestea pot fuziona).
3. O explorare a senzațiilor și sentimentelor specifice comunicate prin intermedialitate și o examinare a modurilor în care apar impresiile ambivalențelor media (adică „senzațiile de intermedialitate”).

Rezultatele științifice estimate: articole de cercetare acceptate în reviste științifice indexate în baze de date internaționale, depunerea a cel puțin unei propuneri de carte referitoare la tema proiectului spre publicare la o editură internațională de prestigiu, editarea a două numere speciale ale revistei internaționale Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies (indexat în Web of Science Core Collection - ESCI) dedicat tematicii proiectului de cercetare, organizarea unei conferințe internaționale de amploare și două workshpuri mai mici pentru a iniția dezbateri internaționale și pentru a consolida paradigma științifică promovată în proiectul de cercetare, crearea unui site web, înregistrarea și punerea la dispoziția publicului (pe un canal You Tube) prelegerile keynote speakerilor invitați precum și o selecție din prezentările la workshopuri și la conferință.

Durata programului: 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2024.

ECHIPA DE CERCETARE:

Director de proiect: dr. ÁGNES PETHŐ, professor universitar abilitat, de studii de film.

Membrii ai echipei de cercetare:
HAJNAL KIRÁLY, PhD, cercetător experimentat,
JUDIT PIELDNER, PhD, conferențiar universitar (cercetător postdoctorand),
MELINDA BLOS-JÁNI, PhD, lector universitar (cercetător postdoctorand),
KATALIN SÁNDOR, PhD, lector universitar (cercetător postdoctorand),
KAMILLA SIMOR, student PhD.

REZULTATE

Organizarea de evenimente științifice (2 workshop-uri, 1 conferință internațională de mare anvergură)

Workshop internațional organizat în cadrul proiectului:

Detaili despre acest workshop organizat în limba engleză, descrierea tematicii, programul, rezumatele prezentărilor: aici.

Lansări de cărți

În cadrul workshopului internațional Uncanny Intermediality am lansat cele două cărți scrise de membrii echipei de cercetare, Király Hajnal și Judit Pieldner. (Hajnal Király: The Cinema of Manoel de Oliveira: Modernity, Intermediality and the Uncanny, Bloomsbury Academic, 2022. Judit Pieldner: Adaptation, Remediation and Intermediality: Forms of In-betweenness in Cinema, Editura Presa Universitară Clujeană, 2020.)

 

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ organizată în cadrul proiectului:

Prezentarea plenară a lui LAURA RASCAROLI:

Prezentarea plenară a lui JØRGEN BRUHN la conferință:

Din prezentările la această conferință se pot viziona o selecție aici.

Interviu despre tematica conferinței realizat cu unii dintre participanți (în limba engleză):

Interviu despre tematica conferinței realizat cu unii dintre participanți (în limba maghiară):

Albumul de fotografii (o documentare fotografică detailată) despre Conferința AFFECTIVE INTERMEDIALITY se poate accesa aici.

Polina Rybina, lector la Universitatea de Stat din Moscova Lomonosov (Rusia), care a participat la conferința AFFECTIVE INTERMEDIALITY, a scris un raport detaliat despre aceasta în New Literary Observer nr. 2, 2024, promovând astfel proiectul de cercetare: Мы и/как медиа (Noi și/ca Media), DOI: 10.53953/08696365_2024_186_2_424.

MASĂ ROTUNDĂ

II. Meeting of Researchers in Intermediality. Publishing on intermediality / Cea de-a doua întâlnire internațională a cercetătorilor în domeniul intermedialității. Publicații în domeniul intermedialității. Am organizat o masă rotundă hibridă (IRL și online), o sesiune plenară specială din cadrul conferinței Affective Intermediality. Am discutat despre posibilitățile de publicare a rezultatelor cercetărilor în domeniul intermedialității cu editorii de serii de cărți și reviste specializate în intermedialitate. 20 octombrie 2023.

Moderatori: Ana Cláudia Munari Domingos (Universidade de Santa Cruz do Sul, Brazil - online) și Ágnes Pethő (Universitatea Sapientia, Romania - IRL).

Participanți: Jørgen Bruhn (Editura Palgrave, seria Palgrave Studies of Intermediality - prezent), Ágnes Pethő (prezent), Melinda Blos-Jáni, prezent (Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies journal, Romania). Participanți online: Masja Horn (editura Brill seria: Studies in Intermediality), Martine Beugnet (editura Edinburgh Unviersity Press, seria Edinburgh Studies in Film and Intermediality); Marion Schmid și Hugues Azérad (editura Peter Lang. European Connections: Studies In Comparative Literature, Intermediality and Aesthetics); Giovanna Santaera (Arabeschi journal, Italy); Andrea Gelardiand Marco Zilioli (Cinergie ‒ Il cinema e le altre arti / Cinema and the Other Arts journal, Italy); James Cisneros (Intermedialités. Histoire et théorie des arts, des lettres et des techniques / Intermediality. History and Theory of the Arts, Literature and Technologies journal, Canada); Janine Hauthal (The Journal for Literary and Intermedial Crossings, Belgium); Xavier Giudicelli and Sophie Stokes-Aymes (Polysèmes, Revue d'études intertextuelles et intermédiales / journal of the Society for the Study of Arts, Images and Texts, France); Brunilda Reichmann (Scripta Uniandrade journal, Brazil).

EXPOZIȚIE DE ARTĂ

În cadrul expoziției de artă care a însoțit conferința Affective Intermediality, publicul a putut vedea instalația multimedia realizată de Csaba András Nemes și Mira Marincaș, care a creat un spațiu unic și o experiență imersivă prin interacțiunea dintre arte și simțuri, printr-un joc intermedial dintre sculptură, fotografie, imagine în mișcare și efecte sonore.

WORKSHOP științific internațional la încheierea proiectului de cercetare

AFFECTIVE INTERMEDIALITY: A NEW RESEARCH PARADIGM IN FILM STUDIES. 22 noiembrie 2024. Am organizat un workshop internațional hibrid (live/online) pentru a încheia proiectul de cercetare. Scopul a fost:

  • Dezbaterea rezultatelor cercetării: bilanț, concluzii, posibile perspective.
  • Discuții despre conceptului de intermedialitate afectivă ca baza unei posibile noi paradigme de cercetare în studiile de film.
  • Dezbaterea volumului științific (Affective Intermediality: Moving Images between Media, Sensation and Reality) editat în concluzia proiectului de cercetare, care este în prezent în evaluare pentru seria de cărți Palgrave Studies in Intermediality, la editura Springer Nature - Palgrave: o discuție cu autorii studiilor selectate pentru acest volum despre: cadrul teoretic al volumului, conceptele cheie și despre studiile de caz incluse.

Participanți: membri ai grupului de cercetare și autori ai volumului (din Irlanda, Regatul Unit, Statele Unite, Rusia, India, Olanda, Franța, Italia, Germania, Estonia, Ungaria, România).

 

Participări la conferințe internaționale cu prezentări orale

Am participat la un total de 24 de conferințe cu 51 de prezentări (la 2 dintre aceste conferințe internaționale, Directorul de Proiect a susținut o prezentare keynote/prelegere plenară pe tema proiectului de cercetare).

Studies in Eastern European Cinemas Conference: Eastern European Screen- and Other Media

16-17 iunie 2022. Organizat de revista Studies in Eastern European Cinema, University of Central Lancashire (online).

Prelegeri:

  • Ágnes Pethő (keynote / prelegere plenară): The Past is a Ready-Made? Rethinking Collage Effect, Affect and Intermediality in the Films of Radu Jude and Sergei Loznitsa
  • Hajnal Király: Autonomy, Victimisation and Social Media in Contemporary Hungarian and Romanian Cinema

The NECS (European Network for Cinema and Media Studies) Conference. Epistemic Media: Atlas, Archive, Network. București (România), 22-26. 06. 2022.
Programul conferinței poate fi accesat aici. Echipa a propus și a prezentat o secțiune specială dedicată tematicii proiectului cu titlul:  Affective Intermediality. Cinema between Media, Sensation, and Reality și a diseminat primele rezultate ale proiectului. În plus, un membru a prezentat încă o prelegere în secțiunea, Film History beyond the Limelight: Cineclub Culture in Romania. Institutions, Visual Formats and Curatorial Practices.

Au fost prezentate următoarele prelegeri:

  • Ágnes Pethő: Intermediality, Affect and Performativity in the Collage Films of Radu Jude
  • Judit Pieldner: In between the Epistemic and the Affective. Michael Haneke: Time of the Wolf
  • Katalin Sándor: Picturesque, Affective, and Political. Cinematic Landscape in Valeska Grisebach’s Western (2017)
  • Hajnal Király: Living the Films: Dramatization, Reenactment and Intermediality as Scene of Professional Sensitivity Training
  • Melinda Blos-Jáni: The Small Gauge Film between Leisure and Science. Notes on the Romanian Amateur Cineclub Movement

The 'Little Apparatus." 100 Years of 9,5 mm Film. International conference hosted online by the Department of Film Studies and the Centre For International Film Research at the University of Southampton (UK), 16-18. 06. 2022.

Lucrarea prezentată la această conferință:

  • Melinda Blos-Jáni: Negotiating Media Specificity. Three Amateur Filmmakers in Transylvania from the Interwar Period

Visible Evidence: Images of History. Universitatea din Gdansk (Polonia), 10-14. 08. 2022. Programul complet al conferinței poate fi accesat aici.

Lucrarea prezentată la această conferință:

  • Kamilla Simor: Colour as a Temporal Layer: the Problem of Colourizing, Transforming and Digitally Rearranging Archival Footage from the Spanish Civil War.

6th International Society for Intermedial Studies Conference. In Between and Across: New Directions, Mappings and Contact Zones. Trinity College Dublin, The University of Dublin (Irlanda), 1-3 septembrie 2022. Programul conferinței se poate citi aici.

Am propus o secțiune specială intitulată Cinema's Affective Intermediality. Lucrările prezentate în această secțiune:

  • Ágnes Pethő: Towards an Affective Turn in Intermediality Studies
  • Judit Pieldner: Towards the Other (Arts). Affective Intermediality in Sally Potter's Films
  • Melinda Blos-Jáni: From Picturesque Landscapes to Haptic Sensations. Documentaries about the Danube Delta.

UNCANNY INTERMEDIALITY INTERNATIONAL WORKSHOP. Universitatea Sapientia  - Centrul de Cercetări în Intermedialitatea Cinematografică și Cultura Vizuală, Cluj-Napoca (România), 20-21 octombrie 2022.

Prezentări la acest workshop:

  • Ágnes Pethő: The Uncanniness of Intermediality
  • Judit Pieldner: Intermedial Transgressions into the Uncanny in Martin McDonagh's In Bruges
  • Katalin Sándor: "It's Not So Far, Not So Near." (Un)homely Landscapes in Contemporary Romanian Films
  • Kamilla Simor: Analogue to Digital, Black and White to Colour. On the Issues of Colourized Archival Material
  • Melinda Blos-Jáni: The Uncanny of the Self Portrait in Jonas Mekas's and José Luis Guerín's Filmed Correspondences

A Magyar Filmtudományi Társaság éves konferenciája: Háború, agresszió, konfliktus. Mozgóképi reprezentációk és gyakorlatok. (Conferința anuală a Societății Maghiare pentru Studiile de Film: Război, agresiune, conflict. Reprezentații și practici cinematografice). Universitatea de Artă Moholy-Nagy, Budapesta (Ungaria) 4-5 noiembrie 2022.

Lucrare prezentată la această conferință:

  • Kamilla Simor: A szín mint időbeli réteg. Az archív háborús felvételek kolorizációjának problémái (Culoarea ca strat temporal. Probleme de colorizare a filmelor de război de arhivă)
Magyar-román fotográfiai kapcsolatok a két világháború között konferencia [Relații dintre fotografii maghiari și români în perioada interbelică]. Conferință organizată de: Muzeul de Fotografie Casa Mai Manó, Budapesta (Ungaria). 10 noiembrie 2022.

Prezentare la această conferință:
  • Melinda Blos-Jáni: Kolozsvári fotósok az 1920-30-as években: intézmények és médiumok között [Fotografi în Cluj-Napoca în perioada interbelică: între instituții și alte medii]

NECS (European Network for Cinema and Media Studies) Conference: Care. Oslo (Norvegia),13-17 iunie 2023.

Organizarea unei sesiuni speciale cu titlul: Processing Trauma through Intermediality and Affective Metalepsis și două prezentări orale:

  • Ágnes Pethő : Between Empathy and Aesthetic Distance: Picturing Love and Loss in Joanna Hogg's Souvenir Films and The Eternal Daughter
  • Melinda Blos-Jáni : Filial Care and Personal Archiveology in Recent European Documentaries

VISIBLE EVIDENCE Conference XXIX: Documentary Ecologies, Udine (Italia), 6-9 septembrie 2023.

Programul conferinței se poate citi aici.

Prezentări la această conferință:

  • Kamilla Simor: To Forget and (Re)remember: Representing War Trauma in Performative Documentaries
  • Melinda Blos-Jáni: Lengthening and Freezing the Image: The Sensual Archaeology of the Archive

Budapest Classics Lab (Conferință organizată în cadrul festivalului internațional: Budapest Classical Film Marathon),12-17 septembrie. Organizator: Arhiva Națională de Filme, Budapesta, Ungaria.

Prezentarea în limba engleză:

Elképzelt Erdély vizuális emlékezete / Transilvania imaginară. Memoria vizuală a regiunii (conferință organizată în cadrul festivalului 23. Filmtettfeszt. Festivalul Filmelor Maghiare din Transilvania, co-organizator Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România și revista Apertura din Szeged, Ungaria), 6-7 octombrie 2023.

Prezentarea în limba maghiară:
  • Blos-Jáni Melinda: Romániai magyarokról készült riportok, mint emberi jogi diskurzusok a FEKETE DOBOZ független videófolyóiratban (1988-1996) / Reportaje video despre maghiarii din România. Vizualizarea discursurilor drepturilor umane în jurnalul video independent Black Box (1988-1996).

AFFECTIVE INTERMEDIALITY CONFERENCE, conferință internațională de mare anvergură organizată în cadrul proiectului de cercetare. Universitatea Sapientia - Centrul de Cercetări în Intermedialitatea Cinematografică și Cultura Vizuală, Cluj-Napoca (România), 20-21 octombrie 2023.

Prezentări la această conferință:

  • Hajnal Király: Beyond the Body Horror: Identity, Sensation and Affect in Anna Nemes - László Csuja's Gentle (2022)
  • Katalin Sándor: Hospitality and Affective Encounters in Marian Crișan's Film Morgen and Cristian Mungiu's R.M.N.
  • Ágnes Pethő: "Molecular" Intermediality. Tacita Dean's Precarious Visions in-between the Visual Arts, Cinema and the Gallery Film
  • Melinda Blos-Jáni: Photographic Leaps into the Past. The Affective Hybridity of Recent European Documentaries
  • Judit Pieldner: Uncanny (E)motions of Intermediality in Grant Gee's Patience (After Sebald)
  • Kamilla Simor: The Democratisation of Perception: Intermediality in the Digital Age

A Magyar Filmtudományi Társaság éves Konferenciája / Conferința anuală a Societății Maghiare pentru Studiile de Film: "În pielea proprie." Identități și imagini autoreflexive în film. Eger, Universitatea Catolică Eszterházy Károly, Ungaria, 3-4 noiembrie 2023.

Prelegere orală prezentată la această conferință:

  • Simor Kamilla: A háború reprezentációjának részvételi jellege és „az érzékelés demokratizálódása." (Caracterul participativ al reprezentării războiului și „democratizarea percepției")

(E)MOTION IN CHANGING WORLDS, international conference organized by The Department of English Literature of the School of English at Aristotle University of Thessaloniki, Greece. November 3-5. 2023.

Grupul de cercetare a propus o sesiune specială pentru această conferință intitulată: On Affective Intermediality and (Im)mobility in Contemporary European Cinema

Prezentările la această conferință:

  • Hajnal Király: The Weight of Care: Figures of Emotional (Im)Mobility in Contemporary European Cinema
  • Judit Pieldner: The Crisis of Care and Affective Intermediality in Sally Potter's The Roads Not Taken
  • Katalin Sándor: Representations of Hospitality, Conflict and Affective Encounter with the Migrant in Marian Crișan's Film Morgen and Cristian Mungiu's R. M. N

The BAFTSS Colour and Film SIG Research Seminar. 6 noiembrie 2023.

  • Kamilla Simor a fost invitată să prezinte o lucrare la simpozionul online prestigios organizat de BAFTSS. Titlul lucrării prezentate: Reconfiguration of the Past: The Spanish Civil War in Colour (online)

Encounters in/among Language, Literature, and Arts conferință internațională organizată de Departamentul de Științe Umane al Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia, în perioada 22-23 martie 2024.
Titlul prelegerii la această conferință:

  • Judit Pieldner: Spectral Encounters of Intermediality in Grant Gee's Patience (After Sebald)

Intermedial Connections: Impurity in the Arts. Conferință internațională organizată de către Universitatea de Teatru și Film din cadrul Institutului Politehnic din Lisabona / Theatre and Film School - Lisbon Polytechnic Institute. 8-10 mai  2024. Lisabona (Portugalia). Programul conferinței.

Această conferință internațională a fost cel mai important eveniment științific din străinătate la care am reușit să fim prezenți cu toată echipa să diseminăm prin prelegerile noastre ideile care stau la baza proiectului de cercetare și să prezentăm rezultatele preliminare cu o vizibilitate internațională mărită.

Prezentări la această conferință internațională:

  • Ágnes Pethő: Uncanny Cinematicity: Between the Aesthetics of Self-Reflexivity and the Politics of Impurity (keynote speaker)
Prezentările grupului de cercetare la această conferință:
  • Katalin Sándor: Embodied Diasporic Encounters and Affective Urban Landscapes in Bas Devos's Film, Here
  • Judit Pieldner: Corporeality and Imageness, Intermediality and Intersensuality in Céline Sciamma's Portrait of a Lady on Fire
  • Hajnal Király: Intermediality and Performances of the Self in Anna Nemes's and Kim Corbisier's Work
  • Melinda Blos-Jáni: The Affective Intermediality of Prosthetic Memory in Recent Documentaries on Dementia
  • Kamilla Simor: Digital Remediation and Affective Changes: The Problem of Colourization in Two Documentaries

Dementia in Film, Media and Culture: international symposium organized by Queen Margaret University, Edinburgh. 31 mai, 2024. 
Titlul prezentării:

  • Melinda Blos-Jáni: The Affective Intermediality of the Analogue in Recent Documentaries on Dementia

La sensation au cinéma / Sensations in Film: conference organized at the Université Paris I Panthéon-Sorbonne, Paris. 17 octombrie 2024.

Prezentare la această conferință:

  • Ágnes Pethő: Uncanny Cinematicity and Sensations of Intermediality in Abbas Kiarostami's Experimental Films

Intermedial Networks: The Digital Present and Beyond, The 7th conference of the International Society of Intermedial Studies, Linnaeus University, Växjö (Suedia). 23-25 octombrie 2024.

Prezentări:

  • Melinda Blos-Jáni: Lengthening and Enhancing the Image: the Documentary Hybridity of the Digitally Edited Found Footage (online)
  • Kamilla Simor: Colourized Histories and "Presentification" of the Past (online)

Filmul la intersecția dintre politică și economie: Conferința anuală a Societății Maghiare de Studii de Film, Pécs (Ungaria), 7-9 noiembrie 2024.

Prezentări la această conferintă:

  • Simor Kamilla: Kiszínezett történelem. Kolorizációs eljárások kompilációs dokumentumfilmekben [Istorie colorată. Proceduri de colorare în filme documentare compilate]
  • Király Hajnal: Megfáradt angyalok: Radu Jude trilógiájának történelmi víziója [Îngerii obosiți: viziunea istorică a trilogiei lui Radu Jude]

Ziua științei maghiare din Transilvania. Secțiunea literatură, lingvistică și etnografie: Cultura femeilor - femei pentru cultură. 23 noiembrie 2024. Erdélyi Múzeum Egyesület / Asociația Muzeul Transilvan, Cluj.

Prezentare la această conferintă:

  • Pieldner Judit: Regardez-moi - Kép és tekintet köztes terei, intermediális átváltozások Céline Sciamma Portré a lángoló fiatal lányról című filmjében (Spații dintre imagine și privire, transformări intermediale în filmul lui Céline Sciamma Portretul unei fete în flăcări)

VII. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia: Liminális terek (VII. Conferința maghiară a filmului psihanalitic: Spații liminale), Pécs (Ungaria), 29-30 noiembrie 2024. Programul conferinței (în lb. maghiară).

Prezentare la această conferință:

  • Király Hajnal꞉ Puszta, tó, rengeteg꞉ a bűntudat, veszteség és hiány lelki tájai a rendszerváltás utáni magyar és román filmben (Deșert, lac, pădure - peisajele spirituale ale vinovăției, pierderii și lipsei în filmele maghiare și românești după schimbarea de regim)

 

Diseminarea ideilor și rezultatelor proiectului de cercetare în mediul universitar internațional

5 prelegeri publice la universități și centre de cercetare din străinătate

  • 12 oct. 2022. La invitația Școlii Doctorale de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (Ungaria), Ágnes Pethő a ținut o prelegere cu titlul: Intermedialitás a filmművészetben. A köztesség nézőpontjainak változásai (Intermedialitate în arta filmului. Schimbări în percepția liminalității).

 

  • La data de 24 aprilie 2024, directorul de proiect, Ágnes Pethő a susținut o prelegere publică la Universitatea din Edinburgh (UK) cu participarea colegilor și studenților de la programului de Master științific și PhD specializat pe intermedialitate (Literature, Film and the Arts in Dialogue MSc / PhD Programs and Research Strand). Prezentarea a avut titlul: Cinematicity and Affective Intermediality (Cinematicitate și intermedialitate afectivă). Rezumatul se poate citi aici și aici.
  • 2 octombrie 2024. Ágnes Pethő a fost invitată să susțină o prelegere pentru studenții BA, MA și PhD la Universitatea din Berna (Elveția) cu titlul Affective Intermediality and the Politics of Impurity in Film (Intermedialitatea afectivă și politica impurității în film). Prelegerea s-a încadrat în modulul Literature and Other Media in the Age of (Cultural) Sustainability. Organizatori: Prof. Dr. Gabriele Rippl, Dr. Sofie Behluli, Dr. Viola Marchi.

 

Publicații

Articole științifice publicate în reviste indexate în baze de date internaționale:

Total: 19 articole BDI (1 articol ISI).

Articole în reviste culturale din străinătate:

Total: 4 articole.

Capitole de cărți în volume publicate la edituri științifice:

Total: 10 capitole de cărți.

  • Ágnes Pethő: Cinema's Affective and Metaleptic Intermediality. In: Massimo Fusillo, Doriana Legge, Mirko Lino, Mattia Petricola, Gianluigi Rossini (szerk.): Transcodification: Literature, Arts, Media. De Gruyter (acceptat, în curs de publicare în 2025).
  • Kamilla Simor: Rögzítés és tanúságtétel. Dokumentumfilmek Mariupol ostromáról (Înregistrare și mărturie. Documentare despre asediul lui Mariupol). In: Győri Zsolt és Kalmár György (ed.): A háború reprezentációja (Reprezentarea războiului). Debrecen, ZOOM - A kortárs filmtudomány kulcskérdései sorozat vol. 9. (acceptat spre publicare în 2025).
  • Hajnal Király: Plains, Mountains and Lakes: Landscapes of Loss and Guilt in Postsocialist Hungarian and Romanian Cinema. In: David Melbye (ed.): Global Cinema Studies in Landscape Allegory. Lanham: Lexington Books, 2024. 47-69. ISBN 9781666921229.
  • Katalin Sándor: Marian Crișan: Morgen. In: Dana Duma, Stephan Krause, Anke Pfeifer (eds.): Klassiker des Rumänischen Films. Marburg, Schüren Verlag, 2024: 183–190. ISBN 978-3-7410-0395-0.
  • Judit Pieldner: Towards the Other (Arts). Intersubjectivity and Intermediality in Sally Potter's Films. In: Zsuzsanna Dégi, Katalin Lajos, Judit Pieldner, Erika-Mária Tódor (eds.): Tanulmányok a bölcsészettudományok köréből. Ajtony Zsuzsanna születésnapjára / Studies in Humanities. On Zsuzsanna Ajtony's Birthday. Cluj-Napoca: Editura Scientia, 2024: 75-86. ISBN 978-606-975-096-4.
  • Judit Pieldner: Kultúrák, művészetek, életvilágok kereszteződése Sally Potter filmjeiben. [Intersecții de cultură, arte și lumi în filmele lui Sally Potter] In: Magda Ajtay-Horváth, Tamás Tukacs (eds): Kereszt/eződések – Válaszutak és metszéspontok a kultúrában és a történelemben. Interdiszciplináris tanulmányok II. [Intersecții - în cultură și istorie. Studii interdisciplinare II.] Universitatea din Nyíregyháza, 2023: 121–132. ISBN 978-615-6032-63-8.
  • Judit Pieldner: Sensations of In-Betweenness, Intermedial Transgressions in Martin McDonagh's In Bruges. In: Melinda Blos-Jáni, Hajnal Király, Mihály Lakatos, Judit Pieldner, Katalin Sándor (eds.): Intermedial Encounters. Scientia, Cluj Napoca, 2022. ISBN 9786069750735. 211-221.
  • Katalin Sándor: "Excavations" – An Intermedial Approach to Corneliu Porumboiu's The Treasure (2015). In: Melinda Blos-Jáni, Hajnal Király, Mihály Lakatos, Judit Pieldner, Katalin Sándor (eds.): Intermedial Encounters. Scientia, Cluj Napoca, 2022. ISBN 9786069750735. 249-259.
  • Hajnal Király: Guilty Landscapes and Landscapes of Guilt in Contemporary Cinema. In: Melinda Blos-Jáni, Hajnal Király, Mihály Lakatos, Judit Pieldner, Katalin Sándor (eds.): Intermedial Encounters. Scientia, Cluj Napoca, 2022. ISBN 9786069750735. 325-335.
  • Melinda Blos-Jáni: Getting in Touch. (Un)Framing Reality in Jonas Mekas's and José Luis Guerín's Filmed Correspondences (2011). In: Melinda Blos-Jáni, Hajnal Király, Mihály Lakatos, Judit Pieldner, Katalin Sándor (eds.): Intermedial Encounters. Scientia, Cluj Napoca, 2022. ISBN 9786069750735. 393-407.

2 numere speciale al unei reviste științifice indexate în baze de date internaționale:

Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies, 2023 vol. 24: Uncanny Intermediality - articole scrise în urma workshopului internațional organizat în octombrie 2022 cu acest titlu (revista este indexată în: Web of Science Core Collection Emerging Sources Citation Index - ESCI, impact factor: 0.1, ERIH plus, CEEOL, NSD, etc. Are o formă de gold open access online și apare și în formă tipărită cu ilustrații color.)

 

Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies: 2024 vol. 26: Intermedial Practices, Affective Immersions (Practici intermediale, imersiuni afective). Număr special editat din studiile scrise în urma conferinței internaționale intitulate Affective Intermediality organizate în cadrul proiectului în 2023 (revista științifică listată în bazele de date internaționale: Web of Science Core Collection Emerging Sources Citation Index - ESCI, factor de impact: 0.1, ERIH plus, CEEOL, NSD etc. revista poate fi citită online în format gold open access și este, de asemenea, publicat în culori, cu ilustrații.)

Cărți:

3 cărți publicate:

1 VOLUM DE STUDII DIN TEMATICA PROIECTULUI acceptat pentru publicare:

Ágnes Pethő (ed.): AFFECTIVE INTERMEDIALITY: MOVING IMAGES BETWEEN MEDIA, SENSATION AND REALITY (manuscris acceptat pentru publicare la editura Springer Nature / Palgrave Macmillan pentru seria: Palgrave Studies in Intermediality), data anticipată a publicării: 2025.

Volumul, care sintetizează rezultatele științifice ale proiectului, își propune să exploreze și să solidifice o paradigmă emergentă în studiile de intermediaritate centrate pe ideea de „intermedialitate afectivă". Volumul care cuprinde 4 mari capitole și 20 de studii de caz aprofundate, investighează posibilitățile intermedialității cinematografice de a transmite și de a genera „sensibilități" specifice cu privire la problemele realității și artei contemporane, analizând intermedialitatea ca o formă de angajament critic și afectiv. Concentrându-se pe o selecție largă din filme recente produse în diverse contexte geo-culturale, care nu se limitează la Europa (incluzând filme din Iran, Africa de Sud, India, China) și include filme de ficțiune, documentare și opere de artă care folosesc imaginea în mișcare, cartea acordă, de asemenea, o atenție specială filmelor realizate de (şi reprezentând) femei. Am selectat în acest volum și scrierile cercetătorilor aflate la înce


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat